Zagrebu treba novi, održiv plan za otpad

Autor: Marija Crnjak , 12. listopad 2016. u 21:59
Sandra Švaljek, nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini/M. Lukunić/PIXSELL

Zvono na uzbunu.

Sandra Švaljek, nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, izjavila je u srijedu da Zagreb može uvesti održivi sustav gospodarenja otpadom, koji će zadovoljiti prihvaćene ekološke obveze, a treba što hitnije napustiti sadašnji sustav koji zvoni na uzbunu. Ističe da je odluka kojom je od ljeta smanjen broj odvoza komunalnog otpada rezultirala pretrpanim kantama za otpad, rastućim brojem divljih odlagališta otpada i nezadovoljstvom građana.

Usto, odlagalištu Jakuševec dozvola za rad istječe potkraj 2018. godine, a još  ne postoji plan kako će se otpad obrađivati i odlagati nakon toga. Švaljek smatra da Zagrebu treba cjelovit i održivi sustav gospodarenja otpadom, koji će omogućiti da se do 2020. poveća udjel odvojenog prikupljanja i reciklaže sa sadašnjih 6 na 50 posto. Usto, treba povećati biološku obradu i reciklažu biorazgradivog organskog dijela komunalnog otpada sa sadašnjih 10 na 70 posto te smanjiti udjel komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište sa 80 na 20 posto.

Za uvođenje novog sustava potrebna su znatno niža ulaganja od onih predviđenih zadnjim Planom gospodarenja otpadom, koji uključuje spalionicu, a njegovom dosljednom primjenom može doći do snižavanja cijena odvoza i obrade otpada, smanjenja cijene grijanja zahvaljujući korištenju bioplina i suhih goriva, te smanjenja emisije stakleničkih plinova u Zagrebu, ustvrdila je. Sustav se može izgraditi za četiri godine, a o njegovoj cijeni može se govoriti kad se stvari postave znatno preciznije, poručila je Švaljek.

Komentirajte prvi

New Report

Close