Zagrebačkim gradskim prijevozom u pola godine prevezeno gotovo 150 milijuna putnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. listopad 2017. u 08:17
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Autobusima zagrebačkog javnog prijevoza istodobno je prevezeno gotovo 47,1 milijun putnika, a uspinjačom 374 tisuće putnika.

Zagrebačkim gradskim prijevozom u prvoj je polovici ove godine prevezeno 149,7 milijuna putnika, što je 0,9 posto više nego u isto vrijeme lani, a krajem lipnja je gradski prijevoz imao 3.727 zaposlenih, 1,4 posto više nego prije godinu dana, podaci su Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. 

Više od dvije trećine putnika, odnosno 68,3 posto, u zagrebačkom gradskom prijevozu prevezeno je tramvajima, koji su u prvih šest mjeseci ove godine prevezli nešto više od 102,3 milijuna putnika. 

Autobusima zagrebačkog javnog prijevoza istodobno je prevezeno gotovo 47,1 milijun putnika, a uspinjačom 374 tisuće putnika. 

Po podacima gradske statistike koja se temelji na podacima ZET-a, tramvajima i autobusima je prevezeno po 0,9 posto više putnika nego u isto vrijeme lani, dok je uspinjača zabilježila porast broja putnika za 9,4 posto. 

Krajem lipnja ove godine zagrebački je gradski prijevoznik imao 3.727 zaposlenih, što je 1,4 posto više nego krajem lipnja prošle godine. 

Pritom je nešto sporije rastao broj vozača, kojih je krajem lipnja bilo 1.770 ili 1,1 posto više nego krajem lipnja prošle godine, dok je broj ostalih zaposlenika rastao brže, za 1,7 posto, na njih 1.924. 

Po podacima o cestovnom prijevozu robe koji su preuzeti od Državnog zavoda za statistiku, u prvom su polugodištu pravne i fizičke osobe koje se bave prijevozom robe u Zagrebu i vlasnici su ili korisnici cestovnog teretnog vozila prevezli ukupno 7,4 milijuna tona robe, što je 11,4 posto manje nego u isto vrijeme lani. 

Taj je pad posljedica pada prijevoza robe u unutrašnjem prijevozu, koji sa 6,4 milijuna tona prevezene robe bilježi pad na međugodišnjoj razini za 12,9 posto, dok međunarodni prijevoz stagnira na nešto više od milijun tona prevezene robe. 

Na taj je pad utjecao pad kod pravnih osoba, koje su u prvih šest mjeseci prevezle 7,1 milijun tona robe, ili 12,1 posto manje nego lani. Istodobno su, pak, fizičke osobe koje se bave prijevozom robe prevezle 10,4 posto više robe, ili 307 tisuća tona. 

Komentirajte prvi

New Report

Close