Zagrebački holding prodaje šest jadranskih odmarališta

Autor: Ivan Pandžić , 19. ožujak 2007. u 06:30

Ukupna površina objekata u Savudriji, Dugoj uvali, V. Lošinju, Puntu, Skradinu i Skradu je 682.000 kvadrata

Zagrebački holding ne planira se baviti turističkom djelatnosti te će prodati šest atraktivnih lokacija jadranskih odmarališta koji su u vlasništvu njegove podružnice Vladimir Nazor, potvrdio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave holdinga Slobodan Ljubičić. Početak politike prodaje zemljišta Vladimira Nazora koji se već 45 godina bavi organiziranim smještajem djece i mladeži započeo je krajem prošle godine kada je raspisan natječaj za prodaju polovice kampa Veli Jože u Savudriji, a grupa Orco je ponudila cijenu od 200 eura po četvornome metru.

Stvarna vrijednost
No iako je veoma upitno hoće li ta prodaja biti realizirana, u Holdingu ne odustaju od prodaje zemljišta. Lokacije koje su predviđene za prodaju zajedno sa Savudrijom imaju ukupnu površinu od gotovo 682.000 četvornih metara, na njima su izgrađeni hosteli i nalaze se na atraktivnim lokacijama – Duga uvala, Veli Lošinj, Punat, Skradin i Skrad. Tomu treba pridodati odmaralište u Kranjskoj gori, ali ono zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa neće biti prodano u prvom valu. Kada bi zemljišta bila prodana po minimalnoj cijeni od 50 eura, to bi bilo dovoljno da se preostala dva odmarališta – Grad mladih u Zagrebu i Stoimena u Crikvenici potpuno obnove i urede – računica je kojom se vode u Zagrebačkom holdingu. Međutim, stvarna vrijednost je zasigurno viša od 50 eura, pa se može očekivati i oko 60 milijuna eura prihoda od prodaje ili dvostruko manji iznos ako grad bude prodavao idealne polovice zemljišta. “Odmarališta su sada mrtvi kapital koji treba komercijalizirati. Zadržat ćemo Grad mladih i Crikvenicu, a od dobivenih novaca možemo udvostručiti kapacitete Crikvenice i pretvoriti ih u odmaralište više kategorije. Time će se postići tri glavna cilja: odmarilište će biti na jednom mjestu koje je najbliže Zagrebu, smanjit će se troškovi, a povećati profitabilnost”, objasnio je S. Ljubičić. Modeli prodaje još nisu definirani, ali je želja ići po modelu u Savudriji iako taj projekt još nije realiziran. Po tom modelu grad formalno prodaje idealnu polovicu zemljišta, a zatim kupac i Vladimir Nazor osnivaju zajedničku tvrtku.

Poslovanje Nazora
Holding ulaže u temeljni kapital nove tvrtke svoju polovicu zemljišta i tako osigurava dio prihoda o budućeg komercijalnog sadržaja. Prodaja dječjih odmarališta bit će voda na mlin onima koji tvrde da je Holding osnovan kako bi se provela rasprodaja. Već sada postoji argumentacija koju su nam pod uvjetom anonimnosti iznijeli protivnici prodaje u gradskoj upravi. Oni smatraju da dječja odmarališta nisu turistička, nego socijalno-odgojna djelatnost, a u razvijenim zemljama se u prosjeku više od polovice pedagoških djelatnosti obavlja institucionalno. Djeci nije potreban elitizam, nego dobra organiziranost i kvalitetni programi, a već 45 godina se model pokazuje uspješnim. Tome u prilog idu i podaci o poslovanju Nazora prema kojima je lani ostvaren prihod 31,6 milijuna od organiziranog boravka gotovo 60.000 korisnika iz inozemstva i Hrvatske. Ukratko, prodati odmarališta po njima bi bilo “zaklati kokoš koja nese zlatna jaja zbog juhe”, a u odlukama uprave Holdinga vide nekompetentnost i neprepoznavanje dugoročnih koristi.

Orco odustaje od Savudrije

Orco Adriatic odustaje od kupnje zemljišta Zagrebačkog holdinga u Savudriji tri mjeseca nakon što je na natječaju ponudio najpovoljniju cijenu od 30,35 milijuna eura za nešto više od 150.000 četvornih metara kampa Veli Joži. U Orcu su kalkulirali da im se investicija ipak ne isplati ako zemljište plate 200 eura po četvornome metru i Holdingu su ponudili cijenu ne višu od 100 eura po četvornome metru, potvrdio je direktor Orca za Hrvatsku Dragan Lazukić. Predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga S. Ljubičić je poručio kako neće pristati na upola nižu cijenu, pa će kupoprodaja po sadašnjoj situaciji sigurno propasti. Osnovni razlog nepristajanja Orca na cijenu je što se pola zemljišta koje se prodaje nalazi u zoni uz more na kojoj je zabranjena gradnja.




Komentirajte prvi

New Report

Close