Zagrebačka banka uvela novu uslugu za svoje korisnike

Autor: Poslovni.hr , 10. veljača 2022. u 11:43
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zabini klijenti će moći izvršiti svoje transakcije u gotovo realnom vremenu, u samo nekoliko sekundi

Zagrebačka banka uvela je uslugu Instant plaćanje za sve svoje privatne i poslovne korisnike koji imaju transakcijske račune, u maksimalnom iznosu do 100 tisuća kuna. Instant plaćanja u Hrvatskoj moguća su u kunama, a provode se svaki dan, uključujući vikende, blagdane i praznike.

Klijenti Zagrebačke banke tako će moći izvršiti svoje transakcije u gotovo realnom vremenu, u samo nekoliko sekundi. Instant plaćanja izvršavaju se on-line bankarstvom putem mobilne aplikacije (m-zaba) i interneta (e-zabe), kroz postojeće forme naloga, označavanjem opcije ‘Instant plaćanje’. Ispunjavanje naloga za Instant plaćanja u potpunosti je isto kao i kod standardnih naloga, a platitelj pritom odmah može vidjeti je li njegovo plaćanje uspješno izvršeno.

Primjerice, klijent ima potrebu u petak navečer uplatiti novac osobi koja ima transakcijski račun u drugoj banci. Do sada bi za obradu takve uplate bilo potrebno čekati do ponedjeljka. No uvođenjem ove usluge, novac će na računu primatelja biti raspoloživ odmah.

Plaćanja se izvršavaju putem NKSInst, nacionalnog klirinškog sustava za instant plaćanja koji je razvila Financijska agencija, a odobrila Hrvatska narodna banka. Instant plaćanja moguća su između Zagrebačke banke i drugih banaka uključenih u NKSInst sustav. Isto vrijedi i za instant uplate iz drugih banaka u NKSInst sustavu koje se izvršavaju na transakcijske račune klijenata Zagrebačke banke. Klijenti će već pri pripremi naloga i odabiru instant opcije biti obaviješteni ako banka primatelja nije uključena u NKSInst sustav, a popis svih uključenih banaka mogu provjeriti i na web stranici FINA-e.

Komentirajte prvi

New Report

Close