Zagreb povećava cijenu komunalnog doprinosa na razinu Splita i Dubrovnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2023. u 20:00
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je najavio povećanje cijene komunalnog doprinosa koji plaćaju investitori jednokratno kada se gradi nova građevina tako da je sada ista kao u Splitu i Dubrovniku, dok cijena komunalne naknade ostaje ista. 

“Za građane i poslovne korisnike mjesečnu komunalnu naknadu ne dižemo, ona ostaje ista, samo se mijenja iz kuna u eure. Ovaj jednokratni komunalni doprinos za investitore izjednačavmo s gradovima kao što su Split i Dubrovnik”, rekao je Tomašević na redovnoj konferenciji za novinare u Rasadniku Markuševec.

Objasnio je da je komunalni doprinos namjenski prihod grada koji treba pokriti troškove komunalne infrastrukture koje je Grad dužan napraviti za nove zgrade – od vodovoda, kanalizacije, cesta, zelenila….

Sve ono što je potrebno napraviti za investitore to bi se trebalo pokriti iz komunalnog doprinosa, a trenutno prihodi iz komunalnog doprinosa nisu dovoljni da pokriju ni pola stvarnih troškova komunalne infrastrukture, rekao je.

Tomašević je rekao da su u završnoj fazi razgovori sa Zagrebačkom nadbiskupijom oko imovinsko-pravnog rješavanja problema za gradnju stadiona u Maksimiru i nada se da će to uskoro moći predstaviti javnosti.

Rekao je da paralelno rade na studiji izvodljivosti koja mora pokazati koliko će privatnom investitoru biti potrebno popratnih sadržaja na toj lokaciji kako bi de facto besplatno za javni proračun financirao gradnju stadiona od 30.000 do 35.000 mjesta.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je da će na sjednici Gradske skupštine 9. studenoga biti važne statutarne izmjene kojima će zbog novih investicija proširiti djelatnosti i broj korisnika Malog doma i Novog Jelkovca koje pružaju važne usluge djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom.

U Malom domu će se pružati i usluge u zajednici, pa će se i ime ustanove nadopuniti, a 2024. otvorit će se novi prostori, u Badalićevoj ulici za odrasle i na Zagrebačkom velesajmu za djecu, a za što će Grad investirati milijun eura.

Novom Jelkovcu će se promijeniti ime jer će se u 2024. otvoriti i lokacija na Jarunu za djecu s poremećajima autističnog spektra, a u 2025. planira se završiti nova lokacija u Jurja Dalmatinca za djecu i odrasle s poremećajima autističnog spektra.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Velika pogreška.

 

Nije isto  obračunati  komunalni doprinos  –  GRAĐEVINSKOJ  FIRMI S  PREKO  100 ZAPOSLENIH  koji rade  apartmane i  stanove za daljnju prodaju….

 

ili

mladoj obitelji  s dvoje djece koji  grade svoju kuću i dom….

MORAJU postojati  RAZREDI  plaćanja…../ manji i veći iznosi  po  m3 ./

 

Jedinice lokalne uprave se  ko fol snalaze s  poticajima…ali  , lažu…..do  oslobađanja ne dolazi

kod onih kojima treba –  neko kod onih koji su  bliži politici.

neka onda i prirez bude isti

New Report

Close