Zagreb peti najlošiji po broju e-punionica, Oslo ih već ima 2481

Autor: Mladen Miletić , 02. kolovoz 2022. u 10:11
Istraživanja Uswitcha pokazuju da 70% Europljana već razmišlja o kupnji električnog automobila/N. Čutuk/PIXSELL

Naš glavni grad po četvornom kilometru ima 0.07 punionica.

Konstantan rast cijena goriva naveo je 70% Europljana da im prilikom kupnje sljedećeg vozila prvi izbor bude električni automobil, pokazuje istraživanje Uswitcha, platforme za usporedbu cijena energenata…

Dodatnim istraživanjem utvrđena je i top lista europskih metropola koje najviše ulažu u mrežu punionica za električna vozila i one koje u tom segmentu značajno zaostaju.

Zagreb se, nažalost, još uvijek nalazi u donjem domu s 43 punionice, što je još uvijek više od Ljubljane (41) i Vilniusa (21) te Sofije, Nikozije i Rige koje imaju po 15 punionica.

Situacija ja zapravo lošija kad se ti podaci stave u kontekst prostorne veličine grada, pa naš glavni grad po četvornom kilometru ima 0.07 punionica. I tu je najgora Sofija s 0,01, dok je nešto bolja od Zagreba Atena s 0,10 punionica na svaki kilometar prostora.

Glavni grad susjedne Mađarske, primjerice, ima već 452 stanica za električne automobile, što je deset puta više od Zagreba. Budimpešta je s tri milijuna stanovnika, istina, i puno veća, no zabrinjava podatak da na svakih 100.000 stanovnika ima 80% više punionica od naše metropole.

Najdalje je u tom segmentu ekološke osviještenosti odmaklo Oslo (2481) čijim je građanima po kvadratnom kilometru dostupno gotovo pet i pol “postaja” kojih ukupno najviše ima London (4991).

Komentirajte prvi

New Report

Close