‘Zagreb najbolje u Europi skrbi za beskućnike’

Autor: Agencija VLM , 19. listopad 2012. u 11:56
Milan Bandić (PXL)

U Zagrebu ima do 450 beskućnika čija je prosječna starost 50 godina.

Hrvatska se nalazi među zemljama Europske unije s najvećom stopom rizika od siromaštva koja se penje, posebice uvjetovano krizom, i do 20 posto. Među sve siromašnijim stanovnicima u državi mlade su nezaposlene osobe koje sve teže pronalaze sredstva za osnovnu egzistenciju pa su i sve češći korisnici pučkih kuhinja, ali i domova za zbrinjavanje beskućnika, čulo se uz ostalo na današnjem 6. nacionalnom susretu o beskućnicima kojemu je Grad Zagreb pokrovitelj.

Osvrt na najugroženije kategorije hrvatskog društva nisu propustili iznijeti ni prvi ljudi Zagreba – zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić. "Obišao sam gotovo sve glavne gradove Europe i veliki dio gradova svijeta te odgovorno tvrdim da Zagreb ima najbolju skrb za  beskućnike", pohvalio se gradonačelnik ističući da smo svjedoci najveće nezaposlenosti od osamostaljenja Hrvatske što će zacijelo doprinijeti još većem broju socijalno ugroženih osoba. Podsjetio je da živimo u tržišnim uvjetima, koji su mnoge doveli na društvenu marginu, u čemu im odgovorni moraju pomoći.

"Nitko ne smije biti bez krova nad glavom i toplog obroka, a u Zagrebu je to živa istina", ustvrdio je Bandić podsjećajući da je svojedobno ponudio i vlastiti stan za smještaj beskućnika za hladna vremena kojem smo svjedočili prošle zime.

Inače, u Zagrebu je 350 do 450 beskućnika, prosječne starosti 50 godina, među kojima dominiraju samci ili pak rastavljeni muškarci. Gotovo svi su beskućnici bili zaposleni, čak imali i pristojne životne uvjete, a najčešće zbog otkaza ili višemjesečnih neisplaćenih plaća dospijevaju u vrlo nezavidno stanje.Većina ih se odaje alkoholu, neki pate i od mentalnih bolesti, a jedini su im spas tri zagrebačka doma za noćenje te pučke kuhinje u kojima se svakodnevno hrane. Dio ih preživljava i skupljajući boce po gradu te prodajući časopis "Ulična svjetiljka" .

Rješenje za problem siromaštva, ali i beskućnika Davor Bernardić vidi u zapošljavanju te većoj društvenoj osjetljivosti za ovu kategoriju hrvatskih građana.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kaj je je, ovo im se mora priznat.

New Report

Close