Zagreb ulazi u investiciju tešku 318 milijuna kuna, ugovor se sklapa na 17 godina

Autor: Darko Bičak , 24. studeni 2021. u 12:02
Odrzavanje elektricnih instalacija i ulicne rasvjete u Praškoj ulici u Zagrebu/S. Strukić/PIXSELL

Ugovor o energetskom učinku sklapa se na 17 godina, od čega su dvije predviđene za projektiranje i izvođenje radova, a 15 za pružanje usluge rasvjetljavanja.

Iako je u prethodnom razdoblju u Hrvatskoj realizirano više EU projekata modernizacije gradske rasvjete, o kojih je najobimniji bio Newlight iz programa Elena u kojem je 57 gradova i općina iz Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije obnovilo 54.830 svjetiljki u investiciji od ukupno 22 milijuna eura, novi projekt u Zagrebu po svom će obimu, visini investicije, a i samom značaju ipak biti korak ili dva iznad toga.

Zahvaljujući EU programu Elena i projektu RePubLEEc, Grad Zagreb pokreće investiciju u javnu infrastrukturu čija vrijednost premašuje 318 milijuna kuna, a riječ je o rekonstrukciji oko 40 posto postojeće javne rasvjete u glavnom gradu.

Glavni cilj projekta RePubLEEc je povećanje energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete, smanjivanje utjecaja na klimu, povećanja standarda i sigurnosti za građane te priprema za tzv. Smart City. Sve to uz postizanje ušteda u električnoj energiji i održavanju – operativnom trošku javne infrastrukture.

Kako ističu iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske –REGEa, koja je pripremila i operativno vodila i projekte za Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, a sad isto radi za Grad Zagreb, projekt RePubLEEc inovativan je prije svega jer njegova provedba ne podrazumijeva novo zaduživanje Zagreba već u njegovo financijsko rasterećenje uz podizanje kvalitete javne rasvjete u gradu.

75

posto planirana je ušteda električne energije izmjenom 40% ravne rasvjete

“Provedba modernizacije sustava javne rasvjete predviđena je po modelu Ugovora o energetskom učinku (Energy Performance Contracting – EPC Ugovor).

Ovaj model ugovaranja provodi se tako da privatni partner, ESCO tvrtka ili društvo posebne namjene, samostalno projektira, financira i izvodi radove na rekonstrukciji javne rasvjete te jamči ostvarivanje ugovorenih standarda (funkcionalnost, rasvijetljenost i minimalne energetske uštede).

Ugovor o energetskom učinku sklapa se na 17 godina, od čega su dvije predviđene za projektiranje i izvođenje radova, a 15 za pružanje usluge rasvjetljavanja.

Na temelju ušteda u troškovima električne energije isplaćivat će se cjelokupno ulaganje, odnosno Grad Zagreb za realizaciju projekta neće morati planirati povećanje rashodovne strane proračuna već njegovo smanjenje”, ističu iz Grada Zagreba.

Dodaju da ovakvi ugovori ne samo da garantiraju provedbu već i štite javni novac, jer u slučaju neostvarivanja ugovorenih standarda od strane ESCO partnera, nepostizanje energetskih ušteda, nedovoljna rasvijetljenost, svjetiljke u kvaru i dr., ugovorena EPC naknada se automatski umanjuje na mjesečnoj razini (engl. pay per performance scheme) što nije u interesu privatnog izvođača i garancija je dobro obavljanog posla.

Julije Domac, ravnatelj REGEA-e/D. Višnjić/PIXSELL

U sklopu EPC Ugovora implementira se Upravljačko nadzorni centar sustava javne rasvjete koji će u stvarnom vremenu komunicirati sa svim svjetiljkama u obuhvatu u svrhu nadzora i regulacije svjetiljki – evidencija kvarova, potrošnje energije. Dakle, Grad će imati mogućnost upravljanja i nadzora svih svjetiljki u realnom vremenu.

Svaka svjetiljka u obuhvatu imat će predviđeno mjesto za prihvat različitih senzora poput mjerenje buke, temperature zraka, vlage, protoka vozila, prisutnosti, rasvijetljenosti, nadzor punionica el. vozila, komunikacijskih antena i sl., odnosno stvaranje mogućnosti za tzv. Smart City aplikacije. Kako naglašavaju iz REGEA-e, rekonstrukcijom oko 40 posto rasvjetnih tijela po modelu Ugovora o energetskom učinku ostvarit će se uštede u potrošnji električne energije u iznosu od oko 75 posto odnosno oko 21 GWh godišnje.

Rezultat rekonstrukcije javne rasvjete bit će i smanjenje emisija ugljičnog dioksida za oko 5000 tona na godišnjoj razini. Ravnatelj REGEA-e, dr.sc. Julija Domca, inače i savjetnik predsjednika Republike Zorana Milanovića za energiju i klimu, pojašnjava da Grad Zagreb ovim projektom značajno smanjuje vlastitu potrošnju električne energije za javnu rasvjetu te oslobađa milijunske iznose koji su se do sada, često i ne baš najtransparentnije, trošili na održavanja, za nove investicije u gradsku infrastrukturu.

Domac

Ovo je trenutno jedan od najambicioznijih projekata obnove javne rasvjete u EU.

“Ovo je trenutno jedan od najambicioznijih projekata obnove javne rasvjete u EU, a investicija u novu, bitno učinkovitiju rasvjetu financirat će se iz energetskih ušteda. Ugovor o energetskom učinku koji je upravo REGEA razvila za ovaj projekt maksimalno štiti Grad Zagreb kao javnog naručitelja, ali i otvara prostor za sudjelovanje privatnog partnera koji Gradu pruža uslugu umjesto dosadašnje prakse nabave robe.

Na ovaj se način pokreće investicija bez povećanja javnog duga i postavlja novi standard provedbe projekata energetske učinkovitosti za Zagreb i Hrvatsku te će se osigurati da gradska uprava i građani dobiju pravu vrijednost za javni novac”, zaključuje Domac.

Procijenjeni efekti za Zagreb mogu se komparirati s realiziranom u zagrebačkom prstenu te u Zagorju gdje je između 2015. i 2018. godine, raznom dinamikom ovisno o potrebama gradova i općina te njihovoj financijskoj i tehničkoj spremnosti za projekt, napravljena modernizacija na 54.830 svjetiljki, što predstavlja oko 76 posto od ukupnog broja svjetiljki na području jedinica lokalne samouprave (JLS) uključenih u projekt.

Po provedenoj modernizaciji, sukladno provedenim analizama očekuju se uštede u instaliranoj radnoj snazi od 5113 kW, odnosno oko 22,2 GWh godišnje, a što je ekvivalent potrošnje električne energije u 7777 kućanstava.

Godišnje troškovne uštede samo na potrošnji električne energije procjenjuju se na više od 16,5 milijuna kuna, a izvjesne su i znatne uštede u održavanju, koje u sklopu projekta nisu monetizirane. Godišnje smanjenje emisije CO2 bit će više od 5200 tona .

Komentirajte prvi

New Report

Close