Zagreb kreće u borbu protiv grafita: Grad uvodi tri mjere

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2023. u 08:42
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL

U Zagrebu je već godinama prisutan problem ilegalnih grafita, osobito u samom centru grada. U Donjem gradu postoji više od 3500 takvih grafita. Grad Zagreb je zato donio tri mjere kojima će pokušati riješiti ili barem ublažiti problem.

Prva mjera podrazumijeva da će Grad osigurati 100-postotno financiranje uklanjanja postojećih grafita. “Druga mjera odnosi se na nanošenje antigrafitnog premaza kojim se u budućnosti olakšava uklanjanje ponovnih grafita, također se financira u 100-postotnom iznosu”, poručila je Irena Matković, zamjenica gradskog pročelnika za strategijsko planiranje, za HRT.

“Treća mjera odnosi se na postavljanje videonadzora i ona se financira u 80-postotnom iznosu za ulična pročelja ili do 750 eura”, dodala je. Vlasnici koji podnesu prijavu za korištenje navedenih mjera mogu birati koje mjere žele. Do kraja ove godine je za troškove provedbe mjera izdvojeno 400.000 eura.

“Tanka je granica između vandalizma i umjetnosti”

“Povjerenstvo će na neki način raditi listu prioriteta, a prednost će imati povijesno-urbana cjelina grada, zona A i B, jer se radi od dijelu koji je najviše pogođen grafitima. Svaka zgrada može se prijaviti jednom za korištenje ovih mjera”, kazala je Matković

Street art umjetnik Boris Bare također podržava ideju da se Zagreb očisti i da se postave kamere. Ipak, napominje kako je tanka granica između vandalizma i umjetnosti. “Pogrdne riječi i svastike i takve stvari, tome za mene nije mjesto na zgradama u gradu kao što je Zagreb”, naglasio je.

“Ta kantica spreja, ako dođe u krive ruke, može napraviti veliku štetu, a ako dođe u prave ruke, treba ih puno više da naprave nešto lijepo”, upozorio je Bare.

Ne postoji rok za javni poziv, a sljedeće godine će se ponovno osigurati novčana sredstva, još viša nego ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close