Zagreb je spreman za veliku tranziciju: ‘Iz projekta EU izvući maksimalno sredstava za planirane projekte’

Autor: Poslovni.hr , 02. svibanj 2022. u 08:00

Da je Zagreb u potpunosti spreman za energetsku tranziciju tvrdi Zorislav Antun Petrović, predsjednik Odbora za okoliš Gradske skupštine Zagreba.

Zagreb se našao među 100 gradova Europske unije i partnerskih zemalja koji će sudjelovati u tzv. Misiji gradova EU kojom se želi do 2030. smanjiti ugljikov otisak u njima na minimum, a za što će Unija izdvojiti 350 milijuna eura iz programa Obzor Europa. Kako su pojasnili iz Europske komisije, u gradskim područjima živi 75 posto građana EU-a.

Na ta područja otpada više od 65 posto potrošnje energije u svijetu, a time i više od 70 posto emisija CO2. Stoga je važno da gradovi budu ekosustavi za eksperimentiranje i inovacije kako bi pomogli svima drugima u njihovoj tranziciji da do 2050. postanu klimatski neutralni. Komisija će pozvati 100 odabranih gradova da izrade klimatske ugovore za gradove, koji će uključivati opći plan za postizanje klimatske neutralnosti u svim sektorima.

Da je Zagreb u potpunosti spreman za energetsku tranziciju tvrdi Zorislav Antun Petrović, predsjednik Odbora za okoliš Gradske skupštine Zagreba.

”Mi smo prije nekoliko mjeseci na Odboru predstavili kako vidimo zelenu tranziciju Zagreba. Fokus je na obnovljivim izvorima energije, prije svega brojnim sunčanim elektranama na javnim zgradama, a onda i na privatnim, ekološki prijevoz, energetsku učinkovitost rasvjete – gdje je već puno napravljeno. Tu je zeleno integrirano planiranje, centralizirani toplinski sustav, geotermalna energija, energetski učinkovita blokovska obnova grada od posljedica potresa, održivo socijalno stanovanje, održiva urbana mobilnost te ZET kao zeleni energetski tranzit”, navodi Petrović. Dodaje da je siguran da će Zagreb i iz ovog projekta EU izvući maksimalno sredstava za planirane projekte.

Komentirajte prvi

New Report

Close