Zagreb i Rovinj turistički su prvaci 2015., evo i zašto

Autor: Marija Crnjak , 07. siječanj 2016. u 14:38
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Hrvatska je u prošloj godini ostvarila oko 8 milijardi eura prihoda od turizma.

Zagreb je u prosincu posjetilo oko 69 tisuća turista, što je 22 posto više u odnosu na godinu prije, a najvećim dijelom zahvaljujući programu Adventa tijekom prosinca ostvareno je i 20 posto noćenja. Satistika koju je danas objavilo Ministarstvo turizma otkriva i kako je Rovinj po broju noćenja pobjednik ukupne turističke godine. U Rovinju je od siječnja do prosinca ostvareno 3,2 milijuna noćenja, slijede Dubrovnik i Poreč s nešto više od 3 milijuna noćenja, potom Medulin u kojem je bilo 2,4 milijuna noćenja te Umag s 2,2 milijuna noćenja.

Zagreb je na 7. mjestu po broju noćenja u cijeloj godini, dok je Split dobrim dijelom zbog manjka hotelskih kapaciteta tek na 15. mjestu s 1,3 milijun noćenja. Statistika je pokazala i rast domaćih gostiju u 2015. godini. Naime, od ukupno 14 milijuna i 150 tisuća gostiju na Jadranui Zagrebu odmaralo se i 1,4 domaćih turista, što je 10,3 posto nego u 2014. Ukupan broj turista porastao je za 8,3 posto, te je ostvareno 6,8 posto više noćenja nego u 2014.godini. 

"Osam posto više ostvarenih noćenja i više od 10 posto više dolazaka pokazuje oporavak domaćeg tržišta, što me iznimno veseli. Izvrstan rezultat u prošloj godini svakako je rezultat dobrog rada privatnog, ali i javnog sektora, sinergije u našim aktivnostima, povećanju investicija, te dobrih marketinških aktivnosti. U prošloj godini domaći turist je po dolascima na drugom, odnosno po broju ostvarenih noćenja na trećem mjestu“, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin na današnjoj konferenciji za novinare.

Otkrio je i da je do kraja godine ostvaren ukupan prihod od turizma u iznosu od 8 milijardi eura, kako je i najavljeno. Direktor Hrvatske turističke zajednice Ratomir Ivičić ustvrdio je da se radi o značajnim pomacima, te da su oni rezultat akcijskih planova te zaokreta u oglašavanju i brendiranju Hrvatske. 

Komentirajte prvi

New Report

Close