Zagreb, Dubrovnik, Opatija… maksimalno oporezuju vikendice

Autor: Jadranka Dozan , 25. siječanj 2024. u 12:25
Foto: GRGO JELAVIĆ/PIXSELL

Podaci na Portalu porezne konkurentnosti pri Ministarstvu financija pokazuju kako su lokalne vlasti odlučile kompenzirati dio efekata ukidanja prireza.

Set poreznih promjena u području oporezivanja dohodaka koji je na snazi od početka ove godine donio je dosta novosti na lokalnim razinama vlasti.

Osim mogućnosti da izborom visine stopa poreza na dohodak (u zakonom utvrđenim granicama) zadrže, smanje ili povećaju prijašnju nižu i/li višu stopu, gradovi i općine (posebice oni koji su ranije imali prirez kojega više nema) dobili su i nešto fleksibilniji okvir za određivanje nekih drugih nameta u njihovoj nadležnosti.

13

jedinica lokalne samouprave od ukupnih 565 kuće za odmor oporezuje manje nego lani

Paušal za iznajmljivače
Primjerice, oko 6,8 posto prihoda JLS-a ostvarivano je od poreza na kuće za odmor, poreza na potrošnju i poreza na korištenje javnih površina, a mnoge lokalne vlasti upravo su na tim prihodnim stavkama, kao i povećanjima paušalnog poreza na dohotke za iznajmljivače u turizmu, odlučile kompenzirati dio efekata ukidanja prireza porezu na dohodak, koji je u ukupnim poreznim prihodima lokalaca nosio nešto manje od devet posto. Pokazuju to i podaci koje odnedavno objedinjuje Portal porezne konkurentnosti pri Ministarstvu financija.

U dijelu koji se odnosi na lokalnu državu iznosi se, uz ostalo, prikaz JLS-a koji su iskoristili mogućnost većeg oporezivanja kuća za odmor. Podsjetimo, umjesto do dva eura po četvornom metru, što je bio limit praktično dva desetljeća, po novom je oporezivanje vikendica predviđeno u rasponu od 0,60 do 5 eura.

Ministar financija Marko Primorac na nedavnoj je poreznoj konferenciji predstavio rad Portala porezne konkurentnosti/N. Žganec/PIXSELL

A podaci Porezne uprave pokazuju da je tu mogućnost djelomičnog prebacivanja poreznog opterećenja s dohodaka na oporezivanje kuća za odmor iskoristilo 240 lokalnih jedinica. Očekivano, oporezivanjem kuća za odmor prednjače općine i gradovi u turistički orijentiranim krajevima, u prvom redu na Jadranu. Samo 13 od ukupno 556 JLS-a od ove godine vikendice oporezuje manje nego lani, 303 ih je zadržalo dosadašnje stope, a već spomenutih 240 jedinica ih je povećalo.

Pritom je 75 JLS-a išlo do maksimalne stope od 5 posto. Među njima su primjerice Zagreb, Rijeka, Pula, Dubrovnik, Šibenik, Makarska, Opatija, Poreč, Rovinj, Umag, Mali Lošinj, Vodice, Mljet, Vis… Oko 40 općina/gradova odlučilo se za stope u rasponu između 2 i 3 posto, a 60-ak ih je za vikendice postavilo porezne stope između 3 i 4 posto.

Porez na potrošnju

Dvanaest jedinica ni ove godine nema taj porez, u 40-ak općina ili gradova je 2% ili manji, a u većini ostalih je na najvišoj propisanoj stopi od 3%.

Najviša stopa
Oko 180 lokalnih jedinica i ove godine kuće na odmor oporezuje po stopama do jedan posto, od čega gotovo stotinjak njih i manje od 0,5 posto. Očekivano, oporezivanjem kuća za odmor prednjače općine i gradovi u turistički orijentiranim krajevima, u prvom redu na Jadranu. Kad je riječ o paušalnom porezu na dohodak od djelatnosti iznajmljivanja i organiziranja smještaja u turizmu, on ne može iznositi manje od 19,91 niti više od 199,08 eura​.

U odnosu na prošlu godinu, broj gradova i općina s najnižom stopom paušalnog poreza po krevetu se, očekivano, smanjio, u najvećem broju donesenih odluka on je utvrđen u rasponu između 20 i 40 eura, a u 5 do 6 posto odluka lokalci su posezali za najvećim propisanim paušalom.

Vlasti gradova i općina odlučuju i o porezu na potrošnju, i to u visini do najviše 3 posto. Prema podacima Porezne uprave, za ovu godinu bilježi se svega 20-ak promjena visine poreza na potrošnju u odnosu na prošlu godinu. Dvanaest jedinica ni ove godine nema taj porez, 2 posto ili manji je u ukupno 40-ak općina ili gradova, a u većini ostalih je na najvišoj propisanoj stopi od tri posto.

Inače, 254 lokalne jedinice lani nisu imale prirez, pa njegovim ukidanjem nisu ni pogođene. Od ukupnog broja JLS-a nešto više od 250 njih propisalo je za ovu godinu manju nižu i višu stopu poreza od donedavne, približno 270 ih je zadržalo je dosadašnje dvije stope, a 30-ak ih je povećalo stope.

Komentari (1)
Pogledajte sve

zovem grad biograd na moru da mi vele koliki je porez na vikend kuću za 2024.a odgovorna a odgovorna osoba mi odgovori da nezna ali da će rješenja slati u 5 mjesecu pa se mogu žaliti.

pašaljem ja email poreznoj u zagrebu i dobijem pristojan odgovor ravnatelja da je porez 5 eura po 1m2 i sa usporednim tablicama za cro.

zanimljivo porezi u zadru i splitu ostali su kao i 2023. odnosno 2 eura po 1m2

New Report

Close