Irska i Hrvatska mogu učiti jedna od druge: Zagreb Dublinu može biti ulaznica za Balkan

Autor: Hassan Haidar Diab , 16. kolovoz 2021. u 06:04
Veleposlanik Republike Irske Ruaidhri Mark Dowling/JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Hrvatska može biti baza za irske tvrtke koje žele ući u regiju, ističe irski veleposlanik Ruaidhri Mark Dowling.

Veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj Ruaidhri Mark Dowling u razgovoru za Večernji list govori i o mogućnostima poboljšanja ekonomske suradnje dviju članica Europske unije kao i tome zašto Hrvati često odabiru Irsku kao zemlju svojih snova.

Je li lako naći posao u Irskoj?

Ljudi posao pronalaze u turističkom i IT sektoru. Čini se da su to glavni sektori u kojima trenutačno rade. To su dva sektora koja imaju velik rast i najveće mogućnosti! Irska je ekonomski dobro poslovala u posljednjih nekoliko godina i bilo je posla, premda je COVID dramatično negativno utjecao na dijelove irske ekonomije, što je utjecalo i na mogućnost zapošljavanja.

Kako vidite gospodarsku suradnju Hrvatske i Irske?

Gospodarska suradnja Hrvatske i Irske prilično je mala i volio bih da se više razvija. Irska i Hrvatska su male, otvorene ekonomije koje moraju trgovati sa svojim susjedima žele li biti ekonomski uspješne.

U područjima poput zelene tranzicije i digitalizacije, Irska i Hrvatska mogu učiti jedna od druge. Hrvati koji su se vratili iz Irske s korisnim kontaktima, iskustvom i idejama velik su potencijal za izgradnju ekonomskih veza.

Također, Hrvatska bi mogla djelovati i kao baza za irske tvrtke koje žele ući u regiju – Balkan. Mnogo je mogućnosti za istraživanje.

Koliko je pandemija koronavirusa utjecala na irsko gospodarstvo?

Kao i u Hrvatskoj, mnogi su sektori irskog gospodarstva teško pogođeni pandemijom, posebno ugostiteljski sektor. Primjerice, broj turista smanjio se s otprilike 18,5 milijuna u 2019. na 4,5 milijuna u 2020.

Koliko Irci znaju o Hrvatskoj? Može li broj dolazaka turista biti veći?

Mislim da je sve više upoznavaju. Mnogi su posljednjih godina posjetili Hrvatsku a neki su došli ovdje i živjeti ili pak poznaju Hrvate koji žive u Irskoj.

Hrvatsku je 2019., posjetilo 111 tisuća irskih turista, što je 32% više u odnosu na 2018. Ne sumnjam da bi, da se nije dogodila pandemija COVID-19, ti brojevi nastavili rasti.

Sada slušamo o brojnim irskim posjetiteljima i bit će zanimljivo vidjeti konačne brojke. U tome je također vrlo aktivna mala irska zajednica u Hrvatskoj i hrvatska zajednica u Irskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close