Zagreb dobiva česme s besplatnom pitkom vodom: Prva lokacija je poznati zagrebački trg

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2023. u 08:25
Foto: Unsplash

Iako su Zagrepčanima najpoznatiji modeli česmi Francek, Martin ili Viktorija, Grad navodno planira postaviti mobilnu česmu poput bečke Brunhilde. 

Građanska platforma “1 posto za grad” već godinama zagovara ideju da Zagreb dobije novu mrežu javnih česmi. Tako bi na trgovima bila ponovno dostupna besplatna pitka voda. Grad je najavio skoro uređenje Kvaternikova trga koji će dobiti i mobilnu česmu, javlja HRT. 

Pitka voda na glavnim trgovima je komunalni standard koji Zagrebu nedostaje. Upozorava na to građanska volonterska platforma “1 posto za grad”.

“I Kvaternikov trg i Trg bana Jelačića su trgovi koji su imali stoljetni kontinuitet prisutnosti besplatne pitke vode. Ni jedan od ta dva trga danas to više ne nudi. Radi se o dva možda najvažnija zagrebačka trga”, kaže Saša Šimpraga, građanska platforma “1 posto za grad”.

Povratak pitke vode na Manduševac aktualna gradska uprava je uvrstila i u svoje predizborno obećanje, objašnjava Šimpraga. Dok će Jelačićev trg pričekati, Grad je najavio postavljanje mobilne česme na Kvaternikovom trgu.

“Što se tiče Trga bana, tu bi trebalo vidjeti s obzirom na sve druge situacije vezane za identitet tog prostora, uređenje i tako dalje. Što se tiče Kvatrića i drugih intervencija koje mogu učiniti taj trg življim, posjećenijim nego što je to sada, to ćemo svakako raditi”, naglasio je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Iako su Zagrepčanima najpoznatiji modeli česmi Francek, Martin ili Viktorija, Grad navodno planira postaviti mobilnu česmu poput bečke Brunhilde.

“Novi tipski model treba biti prepoznatljiv za Grad i ispunjavati sve te suvremene standarde, dakle jednostavnu konzumaciju za sve dobne skupine, izdvojeni pristup za životinje, punjenje bočica i tako dalje”, naglašava Šimpraga.

Besplatna pitka voda u javnom prostoru – osim što je stoljetna tradicija u Zagrebu, predstavlja i javnozdravstveni te komunalni standard.

Komentirajte prvi

New Report

Close