Zagreb dobio povoljan zajam, zadužuje se za više od 200 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 24. studeni 2023. u 09:25
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Nakon dugog niza godina, sve respektabilne međunarodne institucije žele surađivati s Gradom Zagrebom.

Grad Zagreb prvi put u povijesti ulazi u suradnju s Europskom investicijskom bankom (EIB), javnom bankom Europske unije, s kojom je dogovoren okvirni zajam o dugoročnom zaduživanju. Njime će Grad Zagreb financirati projekte zelene i digitalne tranzicije, koji su usklađeni s prioritetima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Prijedlogom zaključka koji će biti upućen prema Gradskoj skupštini predlaže se dugoročno zaduživanje Grada Zagreba kod Europske investicijske banke za iznos do 206,9 milijuna eura uz rok otplate od 10 godina i povoljnu kamatnu stopu, uključujući jednu godinu počeka.

– Ponosan sam na transparentnost Gradske uprave, visoku apsorpciju EU sredstava i stabilnu financijsku poziciju Grada, o čemu svjedoče uzastopni izvještaji međunarodnih kreditnih agencija koji nam podižu i rejting i prognoze. Nakon dugog niza godina, sve respektabilne međunarodne institucije žele surađivati s Gradom Zagrebom, što nam omogućuje da pozajmimo novac po vrlo povoljnim uvjetima i uložimo ga u investicije koje će trajno služiti građanima Grada Zagreba – rekao je Tomašević.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close