Zagreb će financirati gospodarenje otpadom europskim sredstvima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. veljača 2014. u 08:22
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bandić je rekao da je ukupna vrijednost toga projekta oko 150 milijuna eura, što znači da bi se iz europskih fondova moglo dobiti oko 75 milijuna eura.

Grad Zagreb očekuje da će iz europskih fondova dobiti polovicu sredstava od 150 milijuna eura koliko je ukupna vrijednost projekta treće sastavnice gospodarenja otpadom – centra za gospodarenje otpadom i termička obrada otpada, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu gradonačelnik Milan Bandić.

"Mi smo već aplicirali i siguran sam da ćemo zajedno s ministarstvom gospodarstva dobiti najmanje polovicu sredstava za financiranje toga kapitalnog projekta", rekao je Bandić.

Bandić je rekao da je ukupna vrijednost toga projekta oko 150 milijuna eura, što znači da bi se iz europskih fondova moglo dobiti oko 75 milijuna eura.

"Računamo da nakon sanacije Jakuševca i mehaničkog i biološkog dijela pročiščavanja otpadnih voda, dovršimo i tu treću sastavnicu gospodarenja otpadom i da u realizaciju toga kapitalnog projekta uključimo i europske fondove", rekao je Bandić.

Bandić, koji u Bruxellesu sudjeluje na konferenciji "Gradovi sutrašnjice: investiranje u Europi", u organizaciji povjerenika za regionalne politike Johannesa Hahna i na kojoj se okupilo 16 gradonačelnika glavnih gradova zemalja članica, je istaknuo da strategija Grada Zagreba u potpunosti korespondira s europskom strategijom razvoja do 2020.

Kao glavne izazove za Grad Zagreb narednih godina Bandić je naveo pitanje energije iz obnovljivih izvora i održivi razvoj.

Na konferenciji se okupilo više od 700 sudionika – ministara, gradonačelnika, predstavnika općina i regija te stručnjaka za urbani razvoj.

Više od dvije trećine Europljana živi u gradovima, stoga je urbani razvoj postao jedan od središnjih elemenata nove kohezijske politike EU-a. Polovica investicija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u proračunskom razdoblju 2014-2020 realizirat će se u gradovima i urbanim područjima.

"Gradovi su prevažni za Europu da bi ih se tretiralo kao sporedno pitanje. Ne bismo smjeli zaboraviti da su gradovi pokretači razvoja. Kada podržavamo urbani razvoj, također pomažemo i okolnim ruralnim područjima", rekao je u povjerenik za regionalnu politku Johannes Hahn.

Komentirajte prvi

New Report

Close