Zbog preskupih energenata Zagorci razmišljaju o otvaranju ugljenokopa

Autor: Agencija VLM , 22. prosinac 2013. u 12:48
Ilustracija; Thinkstock

Zagorje leži na velikim neiskorištenim zalihama ugljena, pa se u A-HSS-u pitaju zašto bi ugljen za Plomin 2 uvozili, kad postoje zalihe u Zagorju i Istri.

U vremenima sveopćeg poskupljenja energenata, Zagorci ponovo razmatraju mogućnost aktiviranja svojih rudnika. U drugoj polovici prošlog stoljeća zatvoreni su ugljenokopi u Pregradi, Golubovcu, Konjščini, Krapini, Radoboju, Tugonici, Zajezdi i Špičkovini.

– Danas se potpuno zanemaruje činjenica da je Zagorje, uz Istru, prije 50-ak godina bilo jedno od najbogatijih izvora energije zahvaljujući brojnim ugljenokopima. U tim je rudnicima bilo zaposleno skoro deset tisuća ljudi koji su proizvodili oko milijun tona lignita i mrkog ugljena godišnje.

Rudnici – pokretači razvoja

Ti su rudnici u svojim lokalnim zajednicama bili pokretači gospodarskog i društvenog razvoja i napretka. I jedina termoelektrana u Hrvatskom zagorju, ona u Jertovcu, izgrađena je na energetskoj sirovinskoj bazi ugljenokopa u okolici Konjščine, da bi kasnije poklekla pred plinom – rekao je jučer županijski vijećnik i predsjednik A-HSS-a Stjepan Lojna.

Dodao je kako će svoju inicijativu i plan oživljavanja zagorskih ugljenokopa predočiti i Županiji ne bi li ona nešto nešto poduzela po tom pitanju.

– U Zagorju je osam i pol tisuća nezaposlenih. Kad bi se otvorio samo jedan rudnik u Zagorju, posao bi moglo naći nekoliko stotina radnika. U prilog ovoj ideji ide i činjenica da će i naša najnovija termoelektrana Plomin 2 biti na ugljen. Zašto bi ugljen morali uvoziti, kad imamo tolike zalihe ugljena u Hrvatskom zagorju, Raši i ostalim dijelovima Istre – rekao je Lojna. Alojz Horvat dodao je da u trenutku kada nafta i plin iz dana u dan postaju sve skuplji te se, posebice u domaćinstvima, prelazi na korištenje drvene mase kao izvora energije, treba ponovo razmisliti o ugljenu.

Jeftina zamjena za sve

– Ulaskom Hrvatske u EU i drvo postaje sve skuplje. Za sve siromašnije hrvatsko gospodarstvo i hrvatske potrošače puno jeftiniji ugljen sigurno bi bila dobra zamjena za sve druge energente – rekao je Horvat.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Baš se ja ne razumijem u ugljen jer se moja obitelj već 50 godina ne koristi ugljenom za grijanje.

Ali znam da u Zagorju imamo lignita , lošeg i slabo kaloričnog ugljena .

Lignit je skup , slabo grije ali zato jako dobro zagađuje Lijepu Našu pa ga zbog toga više ni ne vadimo .

Netko iz bedakove hiže bi u Plominu koristio lignit ?

btw, s obzirom da ce Vrdoljak uskoro pronaci ogromne kolicine plina i da ce hrvatska postati 2 najveci izvoznik plina cijene uglja mogu samo jos pasti 🙂

Poskupljenje energenata ????

Cijene uglja su na najnizim razinama u zadnje dvije godine. Da su cijene uglja visoke Ukrajna ne bi bila pred bankrotom.

New Report

Close