Zadrugari Splitsko-dalmatinske županije najviše ulažu u poslovanje

Autor: Marta Duić , 12. kolovoz 2018. u 22:01
Zadrugari braniteljske zadruge KOSIR u pogonu za preradu ljekovitog bilja

Najveći broj braniteljskih zadruga je na području Splitsko-dalmatinske županije, a 56 posto njih bavi se poljoprivredom.

Od 2004. godine do 2017. godine 484 zadruga branitelja koristilo je poticajne mjere iz Programa, o kojima Ministarstvo hrvatskih branitelja vodi evidenciju.

Prema podacima Hrvatskog centra za zadružno poduzetništvo braniteljske zadruge čine više od trećine od ukupnog broja svih registriranih zadruga, točnije od ukupno 1.173 zadruga njih 400 je braniteljskih. Najveći broj zadruga hrvatskih branitelja djeluje na području Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Pretežno se bave poljoprivredom, njih čak 56 posto, 12 posto turizmom i ugostiteljstvom, a na listi su i pčelarstvo, prerađivačka djelatnost, građevinarstvo te drvnu proizvodnju namještaja i srodne galanterije.

 

11 poljoprivrednih

zadruga javilo se na natječaje iz Programa ruralnog razvoja

Uložili 23,5 mil. kuna 
Poljoprivredne zadruge proizvode od meda, domaćih autohtonih proizvoda i alkoholnih i bezalkoholnih pića, ljekovitog i aromatičnog bilja pa do maslinovog ulja i eteričnih ulja. Dio zadruga bavi se izradom suvenira i tradicijskih proizvoda od drva, igračaka i nakita, a dio ih izrađuju i proizvode poput voćarskog voska za primjenu u poljoprivredi, pletene proizvode, proizvode od kovine, drveni namještaj, energetske pelete i presadnice poljoprivrednih kultura.

Resorno ministarstvo podupire rad zadruga u okviru Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, a osnovu Programa čini provedba mjera aktivne politike zapošljavanja, no provode se i mjere koje su orijentirane na socijalno uključivanje hrvatskih branitelja te posredno korisnicima omogućuju zapošljavanje i ekonomsku integraciju. Zadruge koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom prijavljuju se i na natječaje iz Programa ruralnog razvoja.

 

484 braniteljske

zadruge koristilo je poticajne mjere resornog ministarstva

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede 11 ih se javilo na natječaje te su dobiveni novac, gotovo 23,5 milijuna kuna, iskoristili za nabavu poljoprivredne mehanizacije i opreme te aparata, strojeva i zemljišta, građenje vlastitih skladišnih kapaciteta te za podizanje novih višegodišnjih nasada.

Pomoć i edukacija
U javljanju na natječaje vode zadrugari Splitsko-dalmatinske županije s pet prijava, a slijede Dubrovačko-neretvanska i Sisačko- moslavačka s dvije te Zadarska i Karlovačka županija s jednom prijavom. Uz novčane potpore, resorno ministarstvo organizira sajmove na kojima se zadruge predstavljaju s proizvodima, uslugama i projektima, a održavaju ih u brojnim hrvatskim gradovima. Tu su i tematski okrugli stolovi te konvencije, a provode i EU projekte te su prošle godine u sklopu EU projekta organizirane četiri konvencije za informiranje i promicanje društvenog poduzetništva u Splitu, Zagrebu, Osijeku i Selcu.

 

107 nezaposlenih

branitelja sudjelovalo je na edukacijama resornog ministarstva

Nakon toga održano je deset grupa petodnevnih edukacija u kojima je sudjelovalo 107 nezaposlenih hrvatskih branitelja i koje su im pružile znanja o izradi projekata i poslovnih planova. Održali su i simpozij na Zagrebačkom velesajmu, na kojem su održane panel rasprave o mogućnostima korištenja EU fondova za hrvatske branitelje, a pomažu im i u plasmanu proizvoda.  ˝Ministarstvo je krajem rujna 2017. potpisalo Sporazum o suradnji s Podravkom d.d. u realizaciji potencijalnog otkupa proizvoda zadruga hrvatskih branitelja za potrebe industrijske prerade za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

Temeljem Sporazuma održano je 45 radionica diljem RH i tri radionice na području BIH u svrhu detaljnog informiranja braniteljskih zadruga, OPG-ova hrvatskih branitelja o uvjetima suradnje te je ugovoren otkup oko 400 tona povrća, U svibnju su potpisali Sporazum o suradnji s Pevecom d.d. s ciljem pružanja potpore zadrugama hrvatskih branitelja u plasmanu i promidžbi njihovih neprehrambenih proizvoda˝, poručuju iz Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close