Zadru EU novac za poduzetničku zonu i inteligentni prometni sustav

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2020. u 22:00
Među dobitnicima bespovratnog iznosa je i Međunarodni centar za podvodnu arheologiju

Bespovratna sredstva dobili su i Sveučilište u Zadru za projekt obnove stare Tehničke škole.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je gradonačelniku Zadra Branku Dukiću uručio četiri ugovora za europske projekte vrijedne 135 milijuna kuna te istaknuo da se grad Zadar pokazao jednim od najučinkovitijih po korištenju europskih sredstava.

Riječ je o dodjeli bespovratnog novca za projekt gradnje infrastrukture poduzetničke zone Crno – faza I i za projekt, razvoja i implementacije inteligentnog prometnog sustava i rekonstrukcije prometnice u gradu.

Bespovratna sredstva dobili su i Sveučilište u Zadru za projekt obnove stare Tehničke škole te Centar za podvodnu arheologiju za projekt Obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru.

Plenković je napomenuo da se u mandatu ove Vlade za Zadar i Zadarsku županiju ugovorilo 2,6 milijardi kuna EU projekata. ITU mehanizami su na razini Hrvatske osigurali 345 milijuna eura, rekao je Plenković te istaknuo da je grad Zadar pokazao najveći stupanj učinkovitosti po korištenju europskih sredstava.

“S ova četiri projekta koja smo potpisali pokrili smo sva najbitnija područja, promet, koji podiže kvalitetu života, obrazovanje, jer Zadar, uz to što je važan trgovinski i turistički div, važan je sveučilišni i obrazovni centar”, rekao je premijer.

Dodao je da je ugovorima obuhvaćeno i područje kulture, koje je posebno važno, budući da je Zadar jedan od naših najvažnijih povijesnih gradova, a također je obuhvaćeno i poduzetništvo. “Kroz sva ta četiri aspekta, ovi ugovori vrijedni 135 milijuna kuna, od čega je 106 milijuna bespovratno, pridonijet će razvoju grada i županije, rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close