Zadarski epidemiolog: ‘Nemam potvrdu, ali uvjeren sam da se ovdje širi delta soj’

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2021. u 10:29
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Ministar Davor Božinović u ponedjeljak dolazi u Zadar na razgovor s lokalnim čelnicima.

Baš kad je Hrvatska pozelenjela na europskoj koronakarti, od 118 jučer novozaraženih covidom-19 više od trećine, odnosno 40, bilježi se u Zadarskoj županiji. Naime, dok je u posljednja dva tjedna bilo 38 novozaraženih na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj, u Zadru se ta brojka povećala na čak 146, što je znak ne samo za alarm nego i za brzo i ozbiljno djelovanje lokalnog stožera civilne zaštite.

“U prvom tjednu lipnja broj novooboljelih s područja Zadarske županije bio je 5 posto, a danas je 35 posto. Na košarkaškoj utakmici okupili su se bez primjene mjera, a onda su se poslije okupljali i u domovima i restoranima. To nam je svima upozorenje. Iako je situacija u državi povoljna, i dalje trebamo biti oprezni”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, na konferenciji za medije Nacionalnog stožera.

Prije kobne utakmice i “masovnog grljenja” Zadarska županija bila je na desetak novozaraženih dnevno među testiranima, a onda je tjedan dana poslije, čemu su doprinijela i obiteljska okupljanja “bez kontrole”, broj skočio na tridesetak da bi jučer bilo 40 novih slučajeva.

Zabrinjava to i prvog zadarskog epidemiologa dr. Alana Medića, koji objašnjava da je među zaraženima 70 posto mlađih od 40 godina, odnosno među necijepljenom populacijom sklonoj masovnim okupljanjima, dok je među starijima bilo tek desetak zaraženih u protekla tri tjedna od kojih niti jedna osoba nije završila u bolnici, piše Jutarnji list.

“Imamo porast zaraženih od košarkaške utakmice i već sam tada predvidio da bismo mogli bilježiti rast u iduća tri do četiri tjedna. Upravo sad se to i događa, ali nije kriva samo utakmica nego i krizme i vjenčanja na kojima se okuplja veliki broj ljudi, i to poprilično nekontroliranog i neodgovornog ponašanja”, naglašava Medić.

Dodaje da se broj cijepljenih ipak povećava u posljednje vrijeme. Naime, ne treba zaboraviti da su tri dalmatinske županije prije petnaestak dana bile među onima u kojima je najmanje cijepljenih građana. Jučer je dr. Medić ponovo pozvao žitelje županije da se cijepe s obzirom na to da se i u Hrvatskoj pojavio delta soj virusa (indijski), a vjerojatno ga ima i među novozaraženima u Zadarskoj županiji. Iako još nema službenu potvrdu, dr. Medić je uvjeren da se u Zadru širi upravo delta soj. Naime, baš zbog te činjenice važno je da se što prije primi i druga doza cjepiva jer se pokazalo da je zaštita od delta soja nakon prve doze samo 30 posto, a nakon druge 90 posto.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Kad ste dobri tako, molim euro jackpot brojeve!

Ja imam potvrdu, epidemiolozi su do sad promasili ama bas sve. I ne vjerujem im nista. Kolaric je rekao za proslu godinu da cemo imati 5000 mrvtih na dan

New Report

Close