Ministarstvo gospodarstva zaboravilo analizirati jednu od šest strateških industrija

Autor: Bernard Ivezić , 10. veljača 2014. u 19:38
Dražen Oreščanin (CiSEx) i Vedran Kružić (Ministarstvo gospodarstva)/Ž. Bašić/PIXSELL

Proizvođači softvera u krizi su otvorili 1307 radnih mjesta, a izvoz im je skočio 49 posto, na 1,1 mlrd. kuna.

Iako se Ministarstvo gospodarstva pohvalilo da je Industrijsku strategiju Hrvatske do 2020. godine potanko razradilo na čak 1300 stranica, predloživši šest industrija kao strateške, u dokumentu koji je pustilo u javnu raspravu nedostaje analiza jedne od tih šest ključnih industrija.

Naime, nedostaje poglavlje o strateškoj industriji "J62 Računalno programiranje, savjetovanje i povezane djelatnosti", odnosno softverskoj industriji. Nešto podataka o toj industriji može se iščitati u grupnom pregledu izdavačke, telekomunikacijske i IT industrije pod poglavljem "J Informacije i komunikacije". U cijeloj se strategiji, naime, potanko analiziraju čak 24 industrije. No, ni tamo nema kvalitativne i kvantitativne analize J62.Ministarstvo gospodarstva na naš upit nije imalo komentara.Dražen Oreščanin, predsjednik Udruge hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx-a, koja okuplja najviše softverskih proizvođača, kaže da nije iznenađen. "Možda za J62 nisu postojali podaci u DZS-u ili je softverska industrija ušla na popis strateških naknadno, ili su možda različita područja analize radili različiti ljudi na različitoj razini detalja", objašnjava Oreščanin.

Ističe da mu to nije presudno pri ocjeni strategije, promatra isključivo zadane konkretne ciljeve, inicijative i metriku. No, s tim nije najzadovoljniji."Drago mi je da je Vlada prepoznala da domaća softverska industrija ima velik potencijal za rast, izvoz i zapošljavanje, ali treba biti oprezan jer se unutar J62 osim domaćih proizvođača nalaze i velike strane korporacije poput Microsofta, IBM-a i HP-a,koje troškove lokalnih ureda fakturiraju centralama kao izvoz", kaže Oreščanin. Podsjeća na istraživanje Bisnodea i Astre koje je pokazalo da su domaći proizvođači softvera od 2010. do 2012. zaposlili 1307 novih radnika, da im je izvoz u tom razdoblju skočio za 48,9 posto, na 1,1 milijardu kuna, te da je danas softver 11. najznačajniji hrvatski izvozni proizvod.

Prehrambeni sektor

Nezadovoljni statusom

Nakon što je Agrokor na službenom predstavljanju industrijske strategije Ministarstvu gospodarstva odmah spočitao da je podcjenio značaj prehrambene industrije tako što je nije označio strateškom, zabrinutost je izrazilo i Vijeće za praćenje stanja u poljoprivredno-prerađivačkom sektoru prehrambene industrije. Riječ je o tijelu koje okuplja sve veće sektorske tvrtke od Agrokora i Atlantic grupe preko Podravke, Vindije, Kraša i Dukata do Vira i Sardine. Vijeće upozorava na to da njihova industrija ima prihod veći od 40 milijardi kuna, zapošljava više od 40 tisuća radnika te čini 10 posto ukupna robnog izvoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close