Zabilježen novi potres, stručnjak otkriva imamo li razloga za brigu

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2020. u 10:27
Foto: Getty Images

Na tisuće potresa pogodi našu zemlju svake godine.

Seizmografi Seizmološke službe zabilježili su u subotu u 18.20 sati umjeren potres s epicentrom 11 kilometara sjeverno od Ploča, nedaleko od Vrgorca.

Magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, navode iz Seizmološke službe RH.

A posljednjih dana treslo se i tlo pod Zagrebom, a iako se to podrhtavanje jedva osjeti, dovoljno je za izazivanje nelagode. Imamo li razloga za brigu?

– Razloga za brigu imamo kao što smo ih imali i prije. Dakle, briga je realna ne zato što se dogodilo tih nekoliko potresa, nego stoga što živimo na seizmički aktivnom području. Potresi kod nas postoje, uvijek ih je bilo i bit će ih, toga moramo biti svjesni – započinje Krešimir Kuk iz Seizmološke službe Hrvatske.

Goleme su to brojke – na tisuće potresa pogodi našu zemlju svake godine, ali većinom su slabi pa ih građani ne osjete, zabilježe ih jedino instrumenti. Seizmički je najaktivnije južno priobalje, od Splita južnije, što znači da su potresi tamo češći i jači, a slijede šire riječko i šire zagrebačko područje. Najrjeđe se, pak, tresu Istra, dio Like i sjeveroistočna Slavonija. No, to ne znači da u tim područjima nema potresa, oni su samo rjeđi i slabiji nego u onima koja su označena kao opasnija.

Unatoč svoj suvremenoj tehnici, potresi se ne mogu predvidjeti. U tom segmentu prirodu ipak nismo uspjeli “ukrotiti”. – Pitanje je hoće li se ikada i moći predvidjeti. Vrijeme je tu najproblematičniji faktor. Dosta se dobro može reći gdje će se potresi događati i izračunati njihovu maksimalnu jačinu, ali nikako se ne može znati kada će se dogoditi, i to će vjerojatno još dosta dugo ostati problem – ističe Kuk.

Komentirajte prvi

New Report

Close