Zaba viceprvak branše, ‘bronca’ za CO

Autor: Darko Bičak , 10. listopad 2019. u 06:11
Foto: K. Stedul-Fabac/PIXSELL

Najviše velikih tvrtki dolazi iz Rumunjske, slijede Srbija i Slovenija.

U konkurenciji 100 najvećih tvrtki u regiji jugoistočna Europa (SEE) je njih devet iz Hrvatske, pokazuje upravo objavljena analiza nezavisne business intelligence agencije SeeNews sa sjedištem u Sofiji.

Zagrebačka banka je 2. najveća banka u regiji od 11 zemalja dok je Croatia osiguranje 3. u svojem sektoru u SEE.

Tu je još i naftna industrija Ina koja je ušla u 10 najvećih u jugoistočnoj Europi. U totalu, najveća regionalna kompanija, već pet godina za redom, je rumunjska automobilska industrija Dacia, a slijedi slovenski Petrol dok je rumunjski OMV Petrom na 3.

Najviše tvrtki u Top100 SEE dolazi, naravno, iz najveće zemlje ove regije, Rumunjske, njih 54. Slijedi Srbija s 13 tvrtki, a Slovenija ih ima na listi 12.

Bugarska je zastupljena s 10 tvrtki, a naša zemlja zauzima 5. mjesto. Sjeverna Makedonija te Bosna i Hercegovina su ove godine napokon zastupljene na ovoj listi, a na kojoj i dalje nema tvrtki iz Albanije i Moldavije.

Top10 kompanija regije je lani imalo ukupni prihod od 126,3 milijarde eura, a što je rast od 11 posto u odnosu na godinu prije. Istodobno su zabilježile ukupnu dobit od 5,87 milijardi eura, a što je rast od 17 posto.

Najveći prihod ostvario automobilski sektor i to 18,4 milijarde dolara uz rast od 13 posto. Na drugom mjestu je poljoprivredno-prehrambeni sektor, zahvaljujući, prije svega, uspješnim rumunjskim tvrtkama.

Najveća banka u regiji je rumunjska Banca Transilvania, a slijedi Zaba te Banca Comerciala Romana. Najveće osiguravajuće kuće su slovenski Triglav i Sava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close