Za županijske potpore 430.000 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 02. ožujak 2023. u 22:00
Osječko-baranjska županija dijeli i potpore za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka/H. Jelavić/PIXSELL

Poljoprivreda, kao primarna gospodarska grana ovog područja, mora se jačati kroz svu prateću infrastrukturu.

Osječko-baranjska županija ove je godine povećala broj javnih poziva za potpore u poljoprivredi s 13 na 20, a proračunska sredstva za potpore povećana su s prošlogodišnjih 370 tisuća eura, na 433 tisuće eura, izvijestii su u četvrtak u županijskoj Upravi.

Poljoprivreda, kao primarna gospodarska grana ovog područja, mora se jačati kroz svu prateću infrastrukturu, poput sustava za navodnjavanje ili nedavno otvorenog Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, ali i kroz sustav potpora, rekao je na konferenciji za novinare osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Romeo Jukić izvijestio je kako je ukupan iznos sredstava za potpore u poljoprivredi 17 posto veći nego u prošlogodišnjem proračunu.

Zahtjevi za potpore, kako je istaknuo, mogu se predavati do 15. studenog ove godine, a već danas su zaprimljeni prvi zahtjevi poljoprivrednih proizvođača. Iznosi potpora su različiti, a u nekim mjerama mogu iznositi i do 80 posto predviđenih troškova.

Kako neke od mjera, Jukić je izdvojio potpore mladim poljoprivrednicima, za prvo osnivanje obiteljskog-poljoprivrednog gospodarstva, poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka, istraživačke projekte u poljoprivredi te stvaranje robne marke poljoprivrednih proizvoda i njihovu preradu.

Naglasio je da poljoprivrednici pokazuju veliko zanimanje upravo za potpore u stvaranju robne marke poljoprivrednih proizvoda i njihovu preradu, jer su prepoznali da ovo područje ne može biti samo sirovinska baza, kao i da su im potrebni certifikati kvalitete.

Neke od najznačajnih mjera su potpore mladim poljoprivrednicima, za osnivanje OPG-a, preradu poljoprivrednih proizvoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close