Za zelenu obnovu stambenih zgrada 200 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 29. ožujak 2024. u 20:00
Poziv će biti otvoren oko dva mjeseca/J. Regović/PIXSELL

Poziv će biti otvoren oko dva mjeseca, sufinancirat će se u okviru dodatka NPOO-u 2021.-2026.

Za energetsku obnovu višestambenih zgrada u Hrvatskoj osigurat će se ove godine oko 200 milijuna eura, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić na konferenciji na temu zelene obnove koja je okupila oko sto sudionika iz raznih institucija koje se bave energetskom obnovom.

Bačić i ravnateljica uprave u ministarstvu Irena Križ Šelendić predstavili su novi javni poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada vrijedan gotovo 95 milijuna eura, kojeg će Ministarstvo objaviti do kraja tjedna.

Poziv će biti otvoren oko dva mjeseca, sufinancirat će se u okviru dodatka NPOO-u 2021.-2026., s ciljem dostizanja europske razine kvalitete višestambenih zgrada te ostvarenja znatnih godišnjih ušteda toplinske energije i smanjenja emisije CO2.

Naznačeno je i da će se sufinanciranje obnove kretati od 60 do 80% potrebnog iznosa. Bačić je objasnio je da je poziv zapravo vrijedan više od 95 milijuna eura, što ide iz EU-ova fonda odnosno NPOO-a, jer će se još dodatnih “nacionalnih” 80 milijuna eura osigurati iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Time se dolazi do 200 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close