Za ‘zelenije’ gradove 15 milijuna eura kroz 46 projekata

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2023. u 22:00
Hrvatska se u sklopu Zelenog plana EU obvezala dati svoj doprinos sadnjom oko milijun dodatnih stabala godišnje /SHUTTERSTOCK

Ukupno 46 projekata ukupno vrijednih 15 milijuna eura, od kojih se većina odnosi odnosi na ozelenjivanje gradskih i prigradskih područja, bit će sufinancirano s 11 milijuna eura.

Ukupno 46 projekata ukupno vrijednih 15 milijuna eura, od kojih se većina odnosi odnosi na ozelenjivanje gradskih i prigradskih područja, bit će sufinancirano s 11 milijuna eura osiguranih kroz budžet Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitosti (FZOEU).

”Cilj je ulagati u urbanu, zelenu infrastrukture koja će pomoći u ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama, ali i građanima omogućiti kvalitetniji život.

Veliki interes gradova i općina nam je pokazao da postoji značajna potreba za ovakvim programima te ćemo ih nastaviti sufinancirati i u narednom razdoblju”, istaknuo je direktor FZOEU-a Luka Balen, precizirajući kako su ovakve inicijative predviđene su i europskim Zelenim planom odnosno Strategijom za bioraznolikost, koja do 2030. godine predviđa sadnju najmanje tri milijarde dodatnih stabala diljem Europske unije.

Hrvatska se, dodaju iz Fonda, obvezala dati svoj doprinos sadnjom oko milijun dodatnih stabala godišnje.

Kako bi doprinijele ostvarenju tog plana, jedinice regionalne i lokalne samouprave koje su dobile sredstva Fonda moraju registrirati i kartirati svako zasađeno stablo u međunarodnu podatkovnu platformu Europske agencije za okoliš MapMyTree. 

Komentirajte prvi

New Report

Close