Za vodu i kanalizaciju 1,7 milijardi kuna

Autor: Marija Crnjak , 11. listopad 2017. u 22:00
Foto: HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL

Hrvatska će dobiti novih 550 kilometara kanalizacijske mreže i više od 200 crpnih stanica.

Predstavnici jedinica lokalne uprave iz Varaždinske, Zagrebačke i Međimurske županije potpisali su u srijedu s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Hrvatskih voda ugovore o sufinanciranju šest vodokomunalnih infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti 1,7 milijardi kuna, a sufinancirat će se europskim novcem kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija.

Riječ je o projektima Varaždin, Varaždinske Toplice, Donja Dubrava, Mursko Središće, Rugvica-Dugo Selo i Jastrebarsko. Najveći od šest projekata je Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Varaždin vrijedan 855,8 milijuna kuna, od čega 488,7 milijuna kuna ide iz fondova EU.

Ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te predstavnici jedinica lokalne samouprave i tvrtki u čijoj je nadležnosti vodoopskrba i odvodnja na područjima na kojima se projekti realiziraju.

 

4,5 milijardi kuna

ukupna je vrijednost odobrenih projekata

Tomislav Ćorić istaknuo je da je u Hrvatskoj približno 86 posto stanovnika priključeno na vodoopskrbnu mrežu, ali njih tek 46 posto i na kanalizacijsku mrežu, što ukazuje na mogućnost ogromnih iskoraka na području vodnog gospodarstva. Dodao je kako je sukladno EU Direktivi o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda definirana obaveza izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u 281 aglomeraciji, usto 47 aglomeracija čiji je rok za usklađenje kraj 2018. godine u provedbi ili visokom stupnju pripreme.

“Dosad su potpisani ugovori za 11 projekata, danas se potpisuju ugovori za šest projekata, a uskoro se očekuje odobrenje još 14 projekata. Svi ovi projekti donijet će višestruku korist, podići će se kvaliteta života građana, ispuniti EU standardi i doprinijeti zaštiti okoliša, a treba naglasiti da je riječ o značajnim investicijama koje donose poslove i radna mjesta”, rekao je ministar Ćorić. Realizacijom tih šest projekata, rekao je Zoran Đuroković, Hrvatska će dobiti novih 550 kilometara kanalizacijske mreže te više od 200 crpnih stanica na koje će se priključiti više od 73 tisuće stanovnika. Jedan od problema koji bi se trebao riješiti realizacijom tih projekata su i gubici vode u vodoopskrbnom sustavu Hrvatske, a ministar Ćorić je najavio kako bi se za nekoliko tjedana trebao donijeti i akcijski plan za taj problem.

“Imamo namjeru iskoristiti ukupnu alokaciju europskih sredstava, koja je nešto viša od milijardu eura. Sad smo negdje na razini ugovorenosti odobrenih projekata od 4,5 milijarde kuna”, naglasio je Đuroković, dodajući da se očekuje odobrenje još 14 vodokomunalnih projekata, koji su u visokoj fazi pripremljenosti.   

Komentari (2)
Pogledajte sve

konacno nesto pozitivno ,,,samo to si rade unaprijed kupci izvorista,vode,,,a to nije narod ..

Možda i Milan povuče što para ahhahhhahhaaaa koji dobar vic.

New Report

Close