Izdvojeno deset strateških razvojnih projekata vrijedno 1,7 milijardi kuna

Autor: Marta Duić , 05. siječanj 2020. u 10:33
Dio projekata navodnjavanja se provodi/D. ŠPEHAR/PIX

Vukovarsko-srijemska županija predstavila razvojne projekte, od prehrane do geotermalnih izvora.

U četvrtak su u Vukovaru na tematskoj konferenciji predstavljeni razvojni projekti Vukovarsko-srijemske županije.

Tom je prilikom izdvojeno deset strateških razvojnih projekata vrijedno 1,7 milijardi kuna.  Ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije Ilija Cota izdvojio je pet projekta navodnjavanja od kojih su dva u provedbi u sklopu nastojanja da se OPG-i pridobiju za proizvodnju višedohodovnih kultura te da se dio njih odmakne od intenzivne ratarske proizvodnje.

Projekti na Blatu kod Cerne i Velikom Polju kod Sopota se provode, dva su projekta navodnjavanja velikih polja u pripremi i to Ervenica kod Privlake i polje kod Lipovca, rekao je Cota. Istaknuo je da je Županijska skupština odabrala deset strateških projekata, vrijednih oko 1,7 milijardi kuna, koji su sastavni dio razvojne strategije županije s naglaskom na prehrambeno-prerađivački i drvno prerađivački sektor", istaknuo je Cota.

Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu istaknuo je 13 projekata koji su u fazi provedbe ili su gotovi od čega posebno ističe projekte navodnjavanja za koje je osigurano oko 400 milijuna kuna, Centar za digitalizaciju prirodne osnove te niz manjih projekata koji su usmjereni na bolje korištenje resursa. Saša Dević, direktor tvrtke Geotermalni izvori predstavio je projekt istraživanja i eksploatacije geotermalnih potencijala naglasivši da se temelji na istraživanjima Ine provedenima 80-tih godina kad je indicirano postojanje geotermalnog potencijala u općini Babina Greda.

"Radi se o strateškom i vrlo zahtjevnom projektu i u tehničkom i u financijskom smislu, no započet je s provedbom, u cilju mogućeg stavljanja prirodnih resursa u funkciju održiva gospodarskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta", objašnjava Dević. Predstavljeni su i ostali projekti poput Agro-tehnološkog centra i Agro-klastera te Centra kompetencija u čijem je fokusu realizacija projekta Drvno-tehnološkog centra Slavonski hrast, vrijednog 25 milijuna kuna koji ima za cilj ojačavanje lanca vrijednosti šumarstva i drvne industrije županije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close