Za uskrsni vikend očekuje se oko 400 tisuća noćenja

Autor: Domagoj Puljizović , 28. ožujak 2024. u 22:00
Od početka godine bilježi se rast prometa - 9% u dolascima i 6% u noćenjima/Sime Zelic/PIXSELL

Najviše turista za Uskrs očekuje se u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Zagrebu, Splitu, Zadru i Opatiji.

U prvom tromjesečju 2024. u Hrvatskoj je zabilježen veći broj turista i noćenja nego lani, a Hrvatska turistička zajednica (HTZ), hotelijeri i putničke agencije očekuju nastavak pozitivnog trenda i za uskrsne blagdane.

“Od početka godine imamo rast turističkog prometa, u predsezoni 9% u dolascima i 6% u noćenjima u odnosu na isto lanjsko razdoblje”, rekao je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.

Dodao je da su u dosadašnjem dijelu ožujka više od 502 hotela ostvarila turistički promet i da je “za očekivati kako će za Uskrs biti otvoreno gotovo 60 posto hotelskih objekata u Hrvatskoj”. Na temelju stanja rezervacija za Uskrs, hotelijeri su optimistični za cijelu godinu, istaknuo je direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić.

“Za uskrsni vikend, od petka do ponedjeljka, očekujemo oko 100 tisuća turističkih dolazaka i oko 400 tisuća noćenja”, kazao je Ostojić.

Prema istraživanju HUT-a i Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske (UHPA) većina ispitanika očekuje vrlo dobru sezonu, a 95% njih u ožujku ima više rezervacija u odnosu lanjski ožujak. Isto toliko ih očekuje porast noćenja u predsezoni (do 1. srpnja), a 94% očekuje rast broja noćenja na razini cijele godine.

Najviše turista za Uskrs očekuje se u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Zagrebu, Splitu, Zadru i Opatiji. Također, mnogi hrvatski građani za uskrsne blagdane putuju po zemlji i izvan nje, sve više na daleke destinacije, kaže predsjednik Udruge putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain.

“Prodaja aranžmana za inozemstvo domaćim putnicima bolja je nego lani. U fizičkom smislu već smo premašili brojke iz 2019. godine”, naglasio je Fain.

Kako bi i kontinent ‘uhvatio korak’ s obalom, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac jučer je dodijelila 16 ugovora izgradnje ili obnove javne turističke infrastrukture za razvoj zdravstvenog turizma vrijedne 106,4 milijuna eura. Riječ je o bespovratnim sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). 

Komentirajte prvi

New Report

Close