Za ulogu konsolidatora u igri i globalna grupacija Blackstone?

Autor: Jadranka Dozan , 30. listopad 2018. u 05:01
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Dok se razrađuju provedbeni koraci nagodbe, Dalić ukoričila svoju istinu.

Nagodba vjerovnika u slučaju Agrokor tek prije nekoliko dana postala je pravomoćna, ali pripreme za njenu implementaciju u izvanrednoj upravi traju već prilično dugo jer je posrijedi tehnički iznimno složen proces. Usporedno s tim povjereniku Fabrisu Perušku trnutačno je u fokusu ponajprije refinanciranje tzv. ugovora o najstarijem kreditu, o čemu se bez pravomoćnosti nagodbe teško moglo konkretnije razgovarati. Ipak, za politiku je konačna potvrda nagodbe od Visokog trgovačkog suda zapravo kruna procesa, što je neizravno potvrđeno i za jučerašnjeg predstavljanja knjige “Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma” bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić, koje je okupilo gotovo pola Vlade. Dalić je i naglasila kako je slučaj htio da se ta promocija dogodi netom nakon potvrde nagodbe s kojom “sa sigurnošću možemo reći da je kriza Agrokora uspješno završena”.

Već u najavama ta je knjiga izazvala veliku pozornost uz širok spektar reakcija, a Dalić je ukratko ponovila kako je to, među ostalim, priča o tome kako je ova Vlada Todoriću rekla “ne” u njegovu zahtjevu za 300 milijuna eura pozajmice za koju nije bilo osnove, kako nije dala jamstva za njegove dugove, kako za spašavanje koncerna nije utrošena kuna iz proračuna već su ga financirali vjerovnici, kako nije postojala nikakva tajna skupina ili urota, što su pojedine interesne skupine lansirale kao “namještaljku”, a u “kakofoniji gromoglasnog poliitčkog zgražanja” ona je u konačnici odlučila odstupiti.

Hoćemo li nakon slučaja Agrokor imati više tržišne ekonomije i je li na njemu baš slomljen ortački kapitalizam, najbolje će odgovoriti vrijeme. Teško je prejudicirati i u kojoj će mjeri nezadovoljni vjerovnici pravdu potražiti na međunarodnim sudovima. Dok neki od eksponiranijih, poput Adris grupe, nisu dali jednoznačne odgovore o planovima, iz Udruge manjinskih dioničara su uz konstataciju kako poštuju odluke sudova najavili kako je ispred njih “još čitav niz pravnih radnji u zaštiti manjinskih dioničara”. Kažu da su već pokrenute tužbe pojedinih dioničara kojima se pobijaju skupštinske odluke. U samom Agrokoru već se naveliko bave pilot-implementacijama nagodbe (prvi u nizu su Ledo i Konzum) i razrade detaljnih koraka njene provedbe kako bi nova grupa Agrokor operativno zaživjela do kraja prvog kvartala 2019. No, u financijskim krugovima paralelno s tim već danas se spekulira o investitorima koji prate zbivanja u i oko Agrokora i koji bi se mogli pojaviti u ulozi tzv. konsolidatora, moguće i u dosluhu s novim najvećim vlasnicima. S tim u vezi već se spominju i sastavnice globalne grupacije Blackstone.

Komentirajte prvi

New Report

Close