Za traženo radno mjesto nude i 15 tisuća eura bonusa, ali nitko ne želi doći raditi

Autor: Poslovni.hr , 31. siječanj 2023. u 10:45
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

I grad Zagreb ima tridesetak otvorenih natječaja za posao

Više od stotinu ordinacija nema stalnog liječnika, a pacijente svaki dan dočeka drugi. Na natječaje se nitko ne javlja godinama, pa ima gradova koji nude i 15.000 eura samo za dolazak u njihove ambulante.

Tko će je dočekati u ordinaciji, gospođa Maja Volarić ne zna do posljednjeg trenutka. “Prošli tjedan nije se znalo, a ni ovaj se ne zna. Svaki dan je neki drugi doktor, ima ordinaciju, dođe tu tri-četiri sata”, kazala je Maja Volarić reporterki Dnevnika Nove TV Martini Bolšec Oblak.

U Dubravi kraj Vrbovca dvije od tri ambulante nemaju stalnog liječnika obiteljske medicine, pa im uskaču liječnici iz hitne pomoći. Oni svaki tjedan dobivaju novi raspored, prvi dio smjene odrade u jednoj ambulanti, a drugi dio smjene u drugoj.

“Danas je radni dan počeo u 7 sati, u Gregurevcu, u mojoj ambulanti. I onda sam došao tu, u 14 sati počeo sam raditi u Križevcima i tu sam do 7, pola 8”, objašnjava.

Naporno je liječnicima, ali i pacijentima. “Nije u redu jer jedan liječnik da neku preporuku, drugi dan dođeš i onda opet nešto drugo, katastrofa”, smatra Ljerka.

U Kloštaru Podravskom u ordinaciji je samo medicinska sestra Ivana Pavunić, a liječnik radi na daljinu. “Trenutačno ovdje imam tri puta tjedno liječnika, a dva puta se radi na daljinu. Liječnik je u nekoj drugoj ispostavi koja je najbliže”, tvrdi.

Ni novcem ne mogu privući mlade

Primarna medicina devastirana je već desetljećima, ordinacije su prazne i zbog odlazaka na specijalizacije, koje se konačno raspisuju, ali i koje traju četiri godina. Gradovi zato plaćaju liječnicima samo da dođu u njihove ordinacije kao u Križevcima, gdje još traže pedijatara.

“Iznosi su 15.000 eura godišnje za dolazak specijalista, natječaji su konstantno i čekamo da nam netko dođe, da nam se jave”, kazala je ravnateljica Mirjana Hanžeković.

U Slavonskom Brodu od četiri ginekološke ordinacije u tri se liječnici izmjenjuju. Natječaji za primarnu medicinu u cijeloj Hrvatskoj stoje otvoreni.

“Mi svake godine otvaramo specijalizaciju iz ginekologije. Ja sam ovdje šest godina i ove godine prvi se put netko javio na natječaj iz ginekologije”, zaključila je ravnateljica doma zdravlja Slavonski Brod Lidija Grčić.

I grad Zagreb ima tridesetak otvorenih natječaja za posao, manjak liječnika više nije problem samo ruralnih sredina ili otoka već cijele Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close