Za suradnju interes 22 kompanije

Autor: Poslovni dnevnik , 30. siječanj 2017. u 21:59
Predstavnike francuskih kompanija primio je i premijer Andrej Plenković/PIXSELL

Hrvatsko-francuski poslovni forum.

Hrvatska i Francuska imaju vrlo dobre odnose, no još je mnogo prostora za jačanje gospodarske suradnje posebice u graditeljstvu, automobilskoj i prehrambenoj industriji, energetici, turizmu, poljoprivredi i infrastrukturnim projektima, istaknuto je na Hrvatsko-francuskom poslovnom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Forum je održan u sklopu posjeta skupine francuskih tvrtki Hrvatskoj, u organizaciji vodećeg francuskog Udruženja poslodavaca MEDEF. Predsjednik HGK-a Luka Burilović je istaknuo kako Francuska zauzima 7. mjesto među najznačajnijim zemljama ulagačima u Hrvatsku. Potencijal za daljnju gospodarsku suradnju on vidi posebice u graditeljstvu, obrambenoj i automobilskoj industriji, energetici, turizmu i IT-u. Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier također je istaknuo važnost jačanja gospodarske suradnje, a predsjednik Poslovnog vijeća Udruge MEDEF International Charles Paradis je kazao kako su došli s 22 kompanije iz 7 različitih sektora, koji su zainteresirani za budući razvoj Hrvatske.

Otkad se Hrvatska 2013. priključila EU-u ima pristup EU fondovima i mi kao kompanije želimo sudjelovati u projektima koji se tako financiraju, rekao je. Kazao je i kako znaju za neke projekte u Hrvatskoj, primjerice u razvoju infrastrukture, kao što je Pelješki most, a prate i razvoj projekata u energetici i drugim sektorima. Prema podacima HNB-a, ukupna francuska ulaganja u Hrvatsku od 1993. do trećeg tromjesečja 2016. iznosila su 1,4 milijarde eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close