Radnici dobivaju veću zaštitu a za stečajne upravitelje ubuduće rigorozniji uvjeti

Autor: Suzana Varošanec , 05. prosinac 2021. u 09:36
Prema radikalnim izmjenama Stečajnog zakona, radnicima još veća zaštita/D. Stanin/PIXSELL

Ministarstvo financija, Porezna uprava i revizori obvezni su upozoriti dužnika na negativni razvoj u plaćanju koji su uočili.

Radikalne izmjene Stečajnog zakona: radnici dobivaju još veću zaštitu, vjerovnicima Ministarstvo pravosuđa i uprave jamči profesionalnije stečajne upravitelje, a tvrtkama u poteškoćama sustav ranog upozoravanja, u skladu s Direktivom o okvirima za preventivno restrukturiranje.

Ministarstvo financija, Porezna uprava i revizori obvezni su upozoriti dužnika na negativni razvoj u plaćanju koji su uočili.

Što se radnika tiče, jer im se po okončanju postupka isplaćuju bruto iznosi plaće iz stečajne mase, ali postoje vremenske rupe za koje im nisu uplaćivani porezi i doprinosi, DORH je ovlašten zastupati ih kao vjerovnike u stečaju po osnovi tražbina proračuna, zavoda ili fondova u visini pripadajućeg dijela ukupnog troška plaće ili naknade.

Tako će izgleda biti moguće osigurati isplatu mirovinskih doprinosa onda kad poslodavci nisu mogli isplaćivati plaće. U nizu novosti za predstečaj ističe se mogućnost prihvaćanja plana iako većina nije postignuta, očito da bi se pokušalo spasiti što više dužnika.

Umjesto A i B liste stečajnih upravitelja uvodi se jedna lista uz izmjene uvjeta za upis, ali i vjerovnicima novost: Lista visoko kvalificiranih stečajnih upravitelja na koju će moći ući samo oni sa 7 godina ‘staža’, a radili u najmanje 2 stečaja srednjih i velikih poduzetnika te uspješno dovršili najmanje 2 postupka potvrdom stečajnog plana.

Komentirajte prvi

New Report

Close