Za šibenski mega projekt uskoro međunarodni natječaj za investitore

Autor: Suzana Varošanec , 25. kolovoz 2020. u 07:11
U svibnju lani potpisan sporazum o uređenju odnosa države i Grada/DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Nedavna skupština društva Batižele usvojila je sve potrebne odluke.

Cijeli niz videokonferencija s konzultantskom kućom odabranom na javnom natječaju EBRD-a obilježio je ovoga ljeta do usijanja radnom atmosferom velik investicijski projekt Batižele. Općeprihvaćene ciljeve za taj šibenski projekt izražava javni interes kreiranja nove gradske četvrti kao sofisticirane suvremene urbanističke priče.

Španjolski konzultanti od EBRD-a angažirani o njihovu trošku čekirali su potencijalne ulagače zainteresirane za ulaganje u projekt mješovite namjene, kojim se definira gradnja novih sadržaja s oko 40% javnih funkcija, u susjedstvu stare gradske jezgre Šibenika, na prostoru bivše Tvornica elektroda i ferolegura (TEF), gdje se raspolaganje stavlja golemo zemljište od 210.000 m2 oslobođeno svih dugova.

Rezultat ljetnih aktivnosti tako će uskoro biti vidljiv: projekt Batižele, nakon dokapitalizacije istoimene tvrtke i s njenim temeljnim kapitalom od blizu 300 milijuna kuna doveden je pred najvišu fazu zgotovljenosti.

Sad je na korak za koji nam predstavnici gradske vlasti potvrđuju da slijedi vrlo brzo – to je raspisivanje međunarodnog javnog natječaja za obvezujući iskaz interesa za ulaganje. Prema riječima gradonačelnika Šibenika Željka Burića, u rujnu se očekuje sjednica Gradskog vijeća na kojoj se u cilju raspisivanja međunarodnog javnog poziva investitorima još treba definirati model korištenja zemljišta – hoće li biti na temelju koncesije, prava građenja ili nečeg trećeg.

Nedavna skupština društva Batižele usvojila je sve potrebne odluke, znači da Grad kao pretežitog vlasnika tvrtke osnovane 2018., u razvoju projekta prate sva tri javna udjeličara – RH, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatske vode.

Društvo Batižele, podsjetimo, nastalo je u postupku podjele TEF-a po modelu odvajanje s osnivanjem, s ciljem aktiviranja ogromnog zemljišta nekadašnje tvornice, u 2019. je poslovalo s dobiti od 1,016 milijuna kuna.

Na zemljištu vrijednom 350 mil. kn gradilo bi se naselje, stambeno-poslovni, smještajni, kulturni i obrazovni kapacitet te gostiteljsko-turistički kapaciteti s 2000 kreveta.

Komentirajte prvi

New Report

Close