Za šest milijuna eura podigli kamp u srcu Istre, povrat za 10-12 godina

Autor: Mladen Miletić , 07. srpanj 2024. u 13:27
Oko nas su biciklističke staze, jogging rute i šetnice, surađujemo s lokalnim proizvođačima hrane, kaže voditeljica kampa Paola Bellini, na slici s Darkom Bankom/Saša Halambek

Obitelj Banko, od ranije već u poduzetničkim vodama, uložila u turizam u kombinaciji bankovnog zajma i vlastitog kapitala.

Priča o još jednom zanimljivom ulaganju u sve popularniji kontinentalni turizam stiže iz Istre, dijelom na tragu one Leopolda Botterija i Siniše Šare, ulagača u rezidencijalne vile i naselje San Canzian.

U srcu poluotoka, kraj slikovitog gradića Tinjan, nalazi se gotovo netaknuto selo Banki u kojem već generacijama živi obitelj Banko. Nono Giovanni i njegovi roditelji nerijetko su početkom 20. stoljeća bili domaćini trgovačkim putnicima koji su stali odmoriti na putu prema moru, a mlađa generacija obitelji sada je iz ljubavi prema lokalnoj tradiciji i održivom razvoju, uložila u stvaranje moderne destinacije za odmor koja od ove sezone posjetiteljima pruža okruženje autentičnog istarskog seoskog života.

Projekt se prostire na tri hektara površine i obuhvaća mobilne kućice s vlastitim jacuzzijem i glamping šatore proizvođača Adria Home, kao i zasebne parcele za kamp kućice ili šatore. U zajedničkoj cjelini nalaze se pak veliki bazen, restoran i wellness.

Zasad samo – domaći radnici

Trenutačno zapošljavaju 15 radnika, za sada sve domaće, a kamp će ove sezone biti otvoren do kraja studenog.

Građevinarstvo, prijevoz…
Pri kraju su i pripreme kućica s vlastitim grijanim bazenom, a one se mogu kupiti te koristiti kako za vlastite potrebe, tako i za iznajmljivanje. Očekivani povrat na kapital je 10 do 14 posto, a brigu o iznajmljivanju preuzima tvrtka Effectus Management & Consulting koja upravlja kampom te iza sebe ima višegodišnje iskustvo iz prethodnih sličnih projekata.

Obitelj Banko, koja je već otprije u poduzetničkim vodama, građevinarstvu i prijevozničkom biznisu, u cijeli je projekt uložila oko šest milijuna eura, u kombinaciji vlastitog kapitala i zajma poslovne banke, a povrat investicije očekuju za 10 do 12 godina.

Za uređenje prostora angažirali su lokalnog arhitekta Slavena Cetinu, dok je za brend strategiju i dizajn vizualnog identiteta bio zadužen Igor Poljanac. Trenutačno zapošljavaju 15 radnika, za sada – sve domaće.

Planovi za proširenje
Održavajući prirodni krajolik netaknutim s prepoznatljivim elementima koji podsjećaju na suhozide i staze od crljenice, njihov Banki Green Istrian Village želi pružiti iskustvo suvremenog odmora u harmoniji s prirodom. Najveći adut na koji vlasnici računaju su mir i tišina, daleko od gradske vreve, iako je selo dovoljno blizu mora i jednostavno za dolazak i do lokacija za kupanje. Smješteno je kao i obližnji OPG usred stare šume hrasta cera i sladuna.

“Želimo da ljudi kod nas napune baterije. Spojili smo zelenilo s komforom kućica i atraktivnih šatora te uživanja u wellnessu i lokalnoj hrani. Oko nas su biciklističke staze, jogging rute i šetnice kroz netaknutu prirodu.

Ponosni smo na suradnju s lokalnim proizvođačima hrane koju planiramo intenzivirati, kao i na lokalne materijale koje smo nastojali koristiti u gradnji. Važan nam je i ekološki otisak pa smo implementirali napredni sustav za pročišćavanje vode za navodnjavanje i sanitarne potrebe”, s ponosom opisuje voditeljica kampa, Paola Bellini.

Kamp će ove sezone biti otvoren do kraja studenog, s planovima za proširenje sadržaja u idućim sezonama, uključujući spomenute kućice s vlastitim bazenom, izgradnju trgovine s domaćim proizvodima, dječjeg igrališta te mogućnost korištenja obiteljskog vrta s voćem, povrćem i domaćim životinjama.

Komentirajte prvi

New Report

Close