Za Sanadera traže 10 godina zatvora

Autor: VLM , 02. travanj 2019. u 09:23
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Dvije godine nakon nepravomoćne presude u aferi Planinska o žalbama na tu presudu sljedeća tri dana raspravljat će Vrhovni sud.

Dvije godine nakon što je na zagrebačkom Županijskom sudu izrečena nepravomoćna presuda u aferi Planinska, Ivo Sanader i njegovi suoptuženici danas će se naći na Vrhovnom sudu koji odlučuje o žalbama na tu presudu.

Bivši premijer u aferi Planinska nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora, dok su njegovi suoptuženici Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić osuđeni na po godinu dana zatvora svaki, s tim da im je ta kazna pretvorena u rad za opće dobro.

Tvrtke kažnjene novčano

Novčane kazne izrečene su dvjema optuženim tvrtkama pa su Mesnice Fiolić kažnjene s 50.000 kuna, a Centar za reprodukciju u stočarstvu sa 70.000 kuna. Nepravomoćnom presudom odlučeno je i da Sanader, Fiolić, Mesnice Fiolić i Centar solidarno moraju vratiti 15 milijuna kuna, dok je Sanaderu oduzeta nepripadajuća imovinska korist od 17 milijuna kuna.

Predviđeno je da sjednica na Vrhovnom sudu u aferi Planinska traje tri dana tijekom kojih bi sudac izvjestitelj trebao iznijeti tijek postupka, dok bi obrana i USKOK trebali obrazložiti svoje žalbe. Obrane su se žalile zbog bitnih povreda kaznenog postupka te traže da se presuda ukine, dok se USKOK žalio zbog kazni koje su izrečene Sanaderu i Mlinareviću. Tužiteljstvo smatra da su obojica kažnjena preblago pa traže da Vrhovni sud preinači odluku o kazni.

Za bivšeg premijera traže najvišu propisanu kaznu, dakle deset godina, jer smatraju da je u njegovu slučaju riječ o “najtežem obliku političke korupcije koju je sam osmislio te je u realizaciji bio uporan i ustrajan, kao što je uporan i ustrajan bio u prikrivanju toga”. Što se tiče Mlinarevića, smatraju da su i on i Sanader svojima ponašanjem na suđenju pokazali da nije bila riječ o ishitrenom ponašanju, nego o korupciji kao stilu života.

Turbulentno suđenje

Afera Planinska bila je jedan od najturbulentnijih sudskih procesa Sanaderu, koje je često bilo prekidano zbog njegovih problema sa zdravljem. Zbog tih odgoda suđenje se razvuklo od travnja 2013. do travnja 2018. U međuvremenu Sanader je uspio izaći i iz pritvora jer je tijekom suđenja u aferi Planinska Ustavni sud 2015. ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu za afere Hypo i Ina – MOL, dok je Vrhovni sud ukinuo nepravomoćnu osuđujuću presudu za aferu Fimi medija.

Nekoliko godina kasnije Sanaderu se ponovno sudi u ponovljenim suđenjima za Ina – MOL i Fimi mediju, s tim da je ovo drugo zapelo zbog teških zdravstvenih problema Nevenke Jurak.

Dok je čekao da Vrhovni sud odluči o žalbama na Planinsku, Sanader je lani u listopadu nepravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora u aferi Hypo, a nepravomoćno je oslobođen optužbi za aferu HEP – Dioki. Ako mu Vrhovni sud potvrdi presudu za Planinsku, to znači da će bivši premijer uskoro ponovno iza rešetaka. Ako nepravomoćna presuda bude ukinuta, to će značiti da ga čeka još jedno ponovljeno suđenje koje će vjerojatno trajati godinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close