Za ruralni razvoj više od pola milijarde kuna

Autor: Ana Blašković , 17. rujan 2019. u 22:00
Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko/Igor Šoban/PIXSELL

Krediti su dostupni od 50.000 do najviše milijun eura s otplatom do 15 godina uz poček od tri do pet godina.

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisala je u utorak sporazume s OTP-om, Privrednom i Zagrebačkom bankom o provedbi financijskog instrumenta Investicijski krediti za ruralni razvoj. Tim sporazumom poljoprivrednicima se otvaraju vrata za više od 500 milijuna kuna kredita.

Kamate do 2,1 posto
Krediti su dostupni od 50.000 do najviše milijun eura s otplatom do 15 godina uz poček od tri do pet godina. Očekivana prosječna kamatna stopa će biti u rasponu od 1,2 do 2,1 posto, a korisnici se oslobađaju plaćanja naknada. Sredstva, koja će se plasirati kroz kanal poslovnih banaka, namijenjena su za ulaganja u restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti. 

Mogu se koristiti za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti proizvoda, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.  Prihvatljivi ciljevi uključuju i modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme pri dobivanju drva i šumsko-uzgojnim radovima te u predindustrijskoj preradi drva.

Dio novca može se usmjeriti za obrtna sredstva povezana s ulaganjem, i to do 30 posto prihvatljivih troškova ulaganja, odnosno do najviše 200.000 eura. Krediti su namijenjeni poljoprivrednicima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda te obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG), poljoprivrednima obrtima, tvrtkama i zadrugama u šumarstvu. 

Za nova radna mjesta
Najveći dio novca sufinancira se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a manjim dijelom iz proračuna, dok banke osiguravaju 50 posto vlastitih sredstava čime se konačan iznos penje na više od pola milijarde kuna.  Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko kazala je da je na ruralnim područjima bitno otvaranje novih radnih mjesta jer se tamo nalazi socijalno osjetljivo stanovništvo podložno migracijama. Dodala je da je to peti financijski instrument HBOR-a od čega su tri instrumenta za privatni sektor, dva za javni, a do sada je odobreno više od 700 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close