Za restrukturiranje ipak izdašniji iznos, veći dio ‘pokrit’ će Česi

Autor: Marija Brnić , 24. prosinac 2021. u 08:00
Sve promjene kapitala trebale bi biti obavljene do ljeta/PD

EK odobrila, država daje 430, a DD Acquisition 480 milijuna kuna.

Restrukturiranje Đure Đaković, čijem programu je EK konačno dala zeleno svjetlo, “stajat” će glavne partnere, državu i D.D. Acquisition, nešto više nego se planiralo kada je prijedlog krenuo put Bruxellesa.

Prve su kalkulacije polazile od jednakog učešća države i D.D. Acquisitiona, svaki je trebao pridonijeti s po 360 milijuna kuna, a u programu koji će u implementaciju privatni partner ukupno će uložiti više od državne potpore.

Konkretno, državna potpora koja će biti u obliku zamjene duga za dionice i jamstva za potencijalna buduća komercijalna potraživanja, ukupno će iznositi 57,4 milijuna eura, odnosno 430 milijuna kuna, dok će DD Acquisition unijeti 64 milijuna eura ili 480 milijuna kuna u povećanje temeljnog kapitala, što u novčanim, što u nenovčanim ulozima.

Sam će se postupak odvijati postupno, kroz nekoliko skupština, najmanje tri, a prva će se sazivati nakon što Program odobri Vlada, te se zaključi ugovor o ulaganju s DD Acquisitionom, hrvatskoj tvrtki koju su s ciljem preuzimanja slavonskobrodskog industrijalca osnovali češki gospodarstvenici Jaroslav Strnad i Rene Matera, čije su kompanije u srodnim djelatnostima s Đurom Đakovićem.

D. D. Acquisition već ima 18,88% udjela i pojedinačno je najveći dioničar, dok država ukupno ima 26,44% Na prvoj skupštini predložit će se pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka, a kojim bi se nominalna vrijednosti dionice prepolovila na 10 kuna, a potom slijedi spajanje 50 dionica u jednu.

U idućoj fazi predviđeno je da se temeljni kapital poveća državnim doprinosom, izdavanjem novih dionica ulaganjem prava u iznosu od 101 milijun kuna, iza čega slijedi smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka spajanjem dvije dionice u jednu.

Nakon toga na redu je doprinos strateškog partnera, odnosno povećanje temeljnog kapitala izdavanjem novih dionica ulaganjem novca i prava u iznosu od 227 milijuna kuna. Ostali iznos potpore realizirat će se u idućoj fazi, jer provedba programa očekuje se do kraja 2023.

Ovo rješenje koje je utvrđeno kao jedini put za očuvanje proizvodnje u Đuri Đakoviću, razočaralo je male dioničare, koji su najbrojniji, no, do sada nisu organizirano nastupali na skupštinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close