Za program Zaželi još 300 mil. kuna

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 18. veljača 2020. u 21:59
Država osigurava novac za potrepštine, ali i za nabavu bicikala ženama/DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Program Zaželi jedan je od najboljih i društveno najkorisnijih programa koji se 100% financira iz EU fondova.

Danas se u Zagrebu potpisuje posljednjih 28 ugovora iz prve faze programa Zaželi preko kojega će iduće dvije godine još 323 žene dobiti posao da se brinu o približno 1400 starijih i nemoćnih osoba.

Program Zaželi jedan je od najboljih i društveno najkorisnijih programa koji se 100% financira iz EU fondova. Dosad je osigurano milijardu kuna za zapošljavanje nešto više od 6000 žena koje se brinu o 30 tisuća starijih i osoba u nepovoljnom položaju.

Većina zaposlenih žena, gotovo 1300, živi i radi u Osječko-baranjskoj županiji, oko 800 ih je u Vukovarsko-srijemskoj, a nešto više od 600 u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najmanji je broj tako zaposlenih žena u Međimurskoj županiji (70), a jedino u Istarskoj županiji nije bila nijedna korisnica programa.

U Zagrebu je zaposleno 169 žena, to uglavnom preko udruga. Svaka zaposlena, većinom su to nezaposlene žene starije od 50 godina, brine se o 4-5 starijih i nemoćnih osoba u njihovim kućama. Osim za edukaciju te plaću (minimalnih 3250 kuna) država osigurava sredstva i za nabavu potrepština za održavanje kućanstava te bicikala.

Projekt Zaželi trebao je biti završen krajem godine, no Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dogovorilo je dodatnih 300 milijuna kuna za idućih 18 mjeseci pa će danas pozvati lokalne jedinice i udruge da zatraže nastavak financiranja aktivnosti iz dosad odobrenih programa.

Dodatan iznos bi trebao biti dovoljan da se na godinu dana produlji radni odnos za svih 6000 dosad zaposlenih žena.

Komentirajte prvi

New Report

Close