Za prodaju Zabinih dionica Sveučilišna bolnica izabrala – brokere Zabe

Autor: Ana Blašković , 15. svibanj 2022. u 22:00
Prodaja će biti posljednji korak u likvidaciji bolnice koja je jedinu ulogu imala kao (neostvareno) predizborno obećanje(I, Kralj/PIXSELL

Odabrano je investicijsko društvo za prodaju vrijednosnica u portfelju nikad dovršene bolnice.

Nikad završena Sveučilišna bolnica u Blatu korak je bliže okončanju likvidacijske sage, ostalo je prodati dionice Zagrebačke banke u portfelju.

Na javnom pozivu tražilo se investicijsko društvo koje će transparentno naći kupca primamljivom paketu 326.040 dionica Zagrebačke banke, a među pet pristiglih ponuda odabrana je – Zagrebačka banka.

Prodaja ovoga tjedna
Tako će za 22 milijuna kuna vrijedan paket dionica Zabe kupca tražiti – Zaba. Odnosno njezini brokeri. Ta je ponuda izabrana kao najpovoljnija zbog najniže tražene provizije za transakciju, a sve uz zeleno svjetlo regulatora.

“Upravo da otklonimo moguće nedoumice, tražila sam od Hanfe mišljenje da se ne radi o sukobu interesa što je Agencija potvrdila”, rekla nam je likvidatorica Sveučilišne bolnice odvjetnica Davorka Huljev.

Prepostavlja da bi već početkom ovog tjedna brokeri mogli krenuti u potragu za novim vlasnikom, no uvjet za prodaju jest da cijena po dionici ne bude manja od tromjesečnog ponderiranog prosjeka. Nakon isplate dividende cijena Zabine dionice očekivano je blago korigirana prema dolje, u petak je dan zaključila na 64 kune.

22

milijuna kuna vrijedan je paket dionica vodeće banke koji su na prodaju

Premda je natječaj likvidatorica raspisala još početkom godine, u dogovoru s osnivačem Gradom Zagrebom, čekalo se da prođe sezona branja dividendi. A najveći je kreditor, nakon dvogodišnje regulatorne zabrane, dioničarima 6. svibnja isplatio izdašnih oko dvije milijarde kuna dividende.

Najveći iznos, oko 1,7 milijardi kuna isplaćen je talijanskom vlasniku UniCreditu, dok je na račun Sveučilišne bolnice sjelo 2,04 milijuna kuna. Taj novac nakon završetka likvidacije odlazi u vječno gladan zagrebački proračun, jednako kao i prihod od prodaje dionica.

Šesti dioničar
U registru vlasnika vidljivo je da je Sveučilišna bolnica šesti dioničar po veličini najmoćnije banke. Nakon UniCredita koji drži 85 posto od oko 320 milijuna izdanih dionica, i druga dva dioničara su iz institucionalnih redova; Allianz i PBZ CO imaju 11,7, odnosno 0,67 posto. Bivši čelnik Franjo Luković te njegova bivša kolegica iz Uprave, Sanja Rendulić, u vlasništvu imaju 0,12, odnosno 0,11 posto dionica.

Osim dionica najveće banke, u portfelju bolnice nalazi se i 405 dionica Elektrometala u stečaju bez vrijednosti, no formalno će biti prebačene osnivaču.

Kada je u siječnju raspisala natječaj za investicijsko društvo koje će prodati vrijednosnice, Huljev je Poslovnom dnevniku rekla da je sva imovina bolnice unovčena, a zgrada predana Gradu Zagrebu prije godinu i pol.

Potvrdila nam je da je, “kad se sav novac naplati te obračunaju porezi i davanja državi, spremna u roku 30 dana Sudu predložiti zaključenje postupka”.

Tako će prodaja Zabinih dionica biti posljednji korak u likvidaciji bolnice koja je, umjesto pružanja zdravstvenih usluga, jedinu ulogu ikad imala kao (neostvareno) predizborno obećanje. Na račun fantomske bolnice svih ovih godina sjedali su vrlo opipljivi milijuni kuna dividende Zabe. O kojem se iznosu radi i gdje je taj novac upućeni zasad šute.

Komentirajte prvi

New Report

Close