Za poljoprivredu još 360 mil. kuna

Autor: Darko Bičak , 28. studeni 2019. u 21:59
Javni novac treba iskoristiti za ruralni razvoj, smatra ministrica poljoprivrede/I. KRALJ/PIX

Veća alokacija za jaču konkurentnost.

Zbog velikog interesa poljoprivrednika i šumoposjednika, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je odluku o povećanju alokacije u okviru mjera 4, 6 i 8 Programa ruralnog razvoja RH za ukupno 360,6 milijuna kuna.

Kako navode u Ministarstvu, razlog povećanju su dobro pripremljeni projekti koji su zadovoljili uvjete natječaja, a za koje je početna alokacija bila nedostatna. Dodatna sredstva preusmjerena su iz korisnicima manje zanimljivih mjera Programa, pritom vodeći računa da se ne narušavaju prioriteti i fokus područja koja su zadana na razini EU. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je ova mjera donesena da bi se sva raspoloživa sredstva iz ovog financijskog razdoblja Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. stavila u funkciju razvoja proizvodnje naših poljoprivrednika, mikro, malih i velikih gospodarstava te šumoposjednika i udruga usmjerenih zaštiti okoliša i prirode. 

"Važno je da dobro pripremljeni projekti budu financirani što prije, da ne čekaju buduće natječaje, nove prijave i slično. Želimo iskoristiti javna sredstva za ruralni razvoj kako bi se usmjerila povećana privatna ulaganja u osnovne i primijenjene istraživačke aktivnosti, uveli novi proizvodi, tehnologija i rješenja te olakšala suradnja između manjih proizvođača poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i kupaca u proizvodnji, preradi i stavljanju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište", kaže ministrica.

Komentirajte prvi

New Report

Close