Tko želi imati pansion, morat će te otvoriti tvrtku ili obrt

Autor: Marija Crnjak , 05. svibanj 2018. u 10:42
Iznajmljivači mogu uskladiti zvjezdice radi dodatne ponude
, Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Novi zakon će regulirati rekategorizaciju obiteljskoga smještaja.

Ministarstvo turizma na portal e-Savjetovanja pustilo je u četvrtak prijedlog novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, kojim će se između ostalog regulirati projekt rekategorizacije privatnog smještaja, definirati robinzonski turizam te proširiti pravo pružanja ugostiteljskih usluga zdravstvenim ustanovama. Kako se pojašnjava u prijedlogu Zakona koji će u javnoj raspravi biti do 2. lipnja, cilj Zakona je usklađivanje standarda objekata za iznajmljivače koji su kategorizaciju dobili prije rujna 2007. s trenutačno aktualnim Pravilnikom o kategorizaciji.

Pritom se usklađivanje standarda propisuje kao mogućnost, a ne obveza za iznajmljivače, s tim da oni koji neće podnijeti zahtjev za usklađivanje mogu nastaviti raditi, ali bez zvjezdica. Po novom iznajmljivači više neće moći pružati usluge pansiona ili polupansiona, već samo doručka, kako ne bi predstavljali nelojalnu konkurenciju malim hotelima.

Ako žele gostima kuhati ručak i večeru morat će otvoriti trgovačko društvo ili obrt. U Ministarstvu pojašnjavaju da će se time omjer iznajmljivača i hotelijera izmijeniti u korist hotelijera, te omogućiti ostvarivanje ciljeva Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine. Odredbe Zakona neće se ticati smještaja sezonaca.     

Komentari (17)
Pogledajte sve

ja se u Hrvatskoj ne želim baviti ničim
da li je bolje da otvorim tvrtku ili obrt ?


"U Ministarstvu pojašnjavaju da će se time omjer iznajmljivača i hotelijera izmijeniti u korist hotelijera, te omogućiti ostvarivanje ciljeva Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine. Odredbe Zakona neće se ticati smještaja sezonaca."

iz ministarstva pojašnjavaju kako direktno pogoduju hotelima na štetu privatnog smještaja? ovi su stvarno najgluplji ikad

pa normalno da ako hoćeš kao iznajmljivač držati pansion, onda trebaš imati određene sanitarne i higijenske uvjete za pripremu hrane kakve moraju imati i hoteli i restorani! koja je logika da tvoju privatnu kuhinju u kojoj kuhaš sebi, mačkama i turistima nitko ne kontrolira i mogu šetati žohari, a svi ostali koji uslužuju hranu moraju ispuniti stroge uvjete i stalno su pod kontrolom!??!

iako i sam često kritiziram razne državne odluke i poteze, ali ovo je normalno i razumno!
također i ovo oko minimalnih uvjeta za zvjezdicu-također je u redu jer se nikome neće zabraniti rad, ali ako hoćeš imati 3 *** ili 4 ****, onda izvoli ispuniti tražene uvjete za njih, a ne da su ljudi registrirali apartman pred 30 godina, dobili * za ondašnje uvjete i tako rade i dan danas bez da su uložili išta u apartman nakon toga! pa kad usporediš neki novi apartman koji je sada registiran, taj izgleda kao hilton prema onome od prije 30 godina koji izgleda kao sobičak iz alan forda, a imaju isti broj * !
stvari treba staviti u realne okvire, ne može ovakva anarhija trajati vječno!

bankarko…u čemu je problem?
‘Izmjenama tražimo da svi budu jednako kategorizirani i da svake tri zvjezdice znače isto, što sada baš i nije slučaj. Važno je to da svi povećaju kvalitetu i nije moguće da se zbog novih izmjena zakona i pravilnika neki privatni apartmani zatvaraju, ruše, kažnjavaju ili slično‘, poručio je ministar prilikom najave novih pravila.
Kad iznajmiš kod nas apartman sa 3 zvjezdice, velika je mogućnost da nemaš ni toplu vodu u kuhinji
ili wc-u. To sam i osobno doživio. Ti si za takvu prezentaciju? Ako su pravila za sve ista, u čemu je
problem kod usklađivanja? Kod nas i rupa blizu mora ima 3* kai i vila u zaleđu sa bazenom kojoj je
kupaona manja od standarda za 4*.

are you counterintelligence? because you dont smell of intelligence!

you are fired!

New Report

Close