Za ovo zanimanje se u Hrvatskoj može dobiti brutalna plaća, a ugostitelji očajni: ‘Ne možemo se s time mjeriti’

Autor: Poslovni.hr , 05. veljača 2024. u 13:14
Foto: Pixabay

U ovoj potražnji za radnicima, sjajno prolaze i svi oni koji su majstori za roštilj. 

I dok se mnogi žale zbog malih plaća i loših uvjeta, pizza majstori mogu doslovce birati gdje će radti, jer je riječ o profesiji za kojem se poslodavci otimaju i nude sve bolje uvjete kako osigurali ostanak radnika. Jedan od njih je i pizza majstor Teo Supina koji je prije mjesec dana počeo raditi u drugoj pizzeriji zbog boljih uvjeta rada.

“Zna se raditi bez slobodnog dana, duple smjene, a ovdje nije takav slučaj pa sam zato i došao”,  rekao je za RTL. Vlasnik pizzerije Ivo Topalović u kojoj je došao raditi otkrio kako je potraga trajala mjesecima, a prema njegovom opisu može se reći kako postoje određene sličnosti s potragom za blagom.

“Preko oglasa gotovo pa nikako ne možeš naći pizza majstora. Spletom okolnosti, preko prijatelja, poznanika, preko nekoga čuješ da je nezadovoljan, da želi drugačije uvjete, onda osluškuješ njihove probleme i što bi htjeli, onda se prilagođavaš i pokušavaš ga dovesti”, objašnjava Topalović.

Traži se više od stotinu pizza majstora i to najvećim dijelom na Jadranu, a poslodavci nemilosrdno se bore jedini s drugima kako bi osigurali da upravo dođu njima. Pizza majstor Dražen Drljača kazao je kako su njega zvali ugostitelji s obale, a iznos koji su mu ponudili izazvao je zazubice i kod doktora.

“Neki dan me kontaktirao prijatelj da traže pizza majstore u jednom restoranu. Kaže da je plaća 2500 eura, ali se radi devet sati bez slobodnog dana”, ispričao je Dražen Drljača.

Takve ponude predstavljaju problem za ugostitelje u kontinentalnoj Hrvatskoj, jer im ne mogu konkurirati.  “Da stavim plaću od 1200 do 1500 eura, sigurno bi dobio komentare u stilu ‘tko će ti raditi za te novce’, jer oni svakodnevno dobivaju ponude od 2000 eura i do 2500”, upozorava vlasnik restorana Jakešević.

U ovoj potražnji za radnicima, sjajno prolaze i svi oni koji su majstori za roštilj.

“Jedno i drugo zanimanje je iznimno traženo na tržištu rada, a plaće im u kontinuitetu rastu i to brže od državnog prosjeka “, tvrdi Alen Mrvac s portala MojPosao .

Komentirajte prvi

New Report

Close