Za ovo zanimanje i do 1.000 kuna mjesečne stipendije i jamstvo trajnog zaposlenja

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2022. u 11:22
Foto: Grupa Pivac

Osim PPK karlovačke mesne industrije, stipendiranje provodi i Mesna industrija Vajda iz Čakovca koja također djeluje u sustavu Grupe Pivac

Zanimanje mesar već je niz godina deficitarno na tržištu rada, ne samo u Hrvatskoj, nego i u većini europskih zemalja. Istovremeno, PPK karlovačka mesna industrija u posljednjem je desetljeću značajno proširila proizvodne kapacitete i svrstala se u sam vrh domaće prehrambene industrije, što je dovelo do rasta potreba za kvalificiranim stručnim kadrom, i to ponajviše mesarima. Proizvodni pogoni te tvrtke danas obuhvaćaju površinu od čak 20.000 četvornih metara, a uzimajući u obzir planove daljnjeg širenja poslovanja, kompanija je odlučila nastaviti s kampanjom Biraj mudro, za sigurnu budućnost, pokrenutom u cilju promicanja strukovnog zanimanja mesar/mesarica. Tako će i u novoj školskoj godini s 1.000 kuna mjesečno stipendirati učenike koji upišu ovo zanimanje i za pohađanje stručne prakse odaberu PPK karlovačku mesnu industriju.

Foto: Grupa Pivac

“U godinama pred nama planiramo jačati poziciju na domaćem i inozemnom tržištu, čuvajući pritom tradiciju i kvalitetu karlovačkih mesarskih obrta. Kako bismo to ostvarili, želja nam je obogatiti naš tim novim kvalificiranim stručnjacima pa zato i ove godine nastavljamo sa stipendiranjem učenika koji su odabrali školovati se za zanimanje mesara, koje je itekako cijenjeno i potrebno u našoj kompaniji. To je zanimanje za koje zaista možemo reći da ima sigurnu budućnost. Planovi PPK i Grupe Pivac obuhvaćaju daljnje širenje pa je stoga logično da će potrebe za kvalificiranim stručnim kadrom i dalje dodatno rasti. Kako bismo motivirali srednjoškolce da odaberu zanimanje mesar, uz mjesečnu novčanu stipendiju nudimo im besplatne udžbenike, plaćeni rad na praksi i troškove prijevoza, besplatni topli obrok za vrijeme prakse te druge pogodnosti. Nadamo se da će se ova mjera pokazati kao kvalitetan poticaj mladima da se odluče za zanimanje mesar. Mi im možemo ponuditi bezbrižno školovanje, ali i sigurno zaposlenje po završetku školovanja te rad u stabilnoj tvrtki s poticajnim okruženjem koja cijeni znanje i rezultate”, istaknuo je Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK karlovačke mesne industrije.

Zadovoljan odabirom

Nužan je preduvjet uspješnog obrazovanja kvalitetna praktična nastava. Na stručnoj praksi u PPK karlovačkoj mesnoj industriji budući mesari imaju priliku usvojiti čitav proizvodni proces, i to koristeći najmoderniju tehnologiju. Praksu trenutačno pohađa 15 budućih mesara. Jedan je od njih Luka Mateša iz Duge Rese, koji uskoro završava prvi razred Mješovite industrijsko-obrtničke škole.

 

Foto: Grupa Pivac

“S mesarskim zanatom susretao sam se od malih nogu. Otac je pravi stručnjak za sve poslove vezane za tradicionalni običaj kolinja i obrade mesa, tako da sam već od najranijeg djetinjstva učio od njega i zainteresirao se za ovo zanimanje. Većina osnovnoškolskih kolega u zadnji je trenutak donijela odluku o upisu u srednju školu, no ja sam vrlo rano odlučio i danas mogu reći – nisam pogriješio! Sam posao nije težak, tko ima volje i želje lako će ga svladati, a posebno bih pohvalio starije kolege koji vode brigu o nama mladima. Nakon završetka obrazovanja svoju budućnost vidim ovdje u PPK karlovačkoj mesnoj industriji. Rad u velikom sustavu pruža sigurnost, a tko zna, možda se jednog dana odlučim pokrenuti i vlastiti posao. Ovo je zanimanje koje će uvijek biti traženo, dobro je plaćeno i svakako bih ga preporučio mladima koji razmišljaju o upisu u neku od strukovnih škola”, ispričao je Luka.

Muško, ali i žensko zanimanje

Mješovita industrijsko-obrtnička škola Karlovac nalazi se u novoobnovljenoj zgradi sa suvremeno opremljenim učionicama. Obrazovanje za zanimanje mesara traje tri godine, nakon čega učenici stječu srednju stručnu spremu. Nastavni program zanimanja mesara odvija se po jedinstvenom modelu obrazovanja, a sastoji se od općih, stručnih i izbornih predmeta te praktične nastave. Premda se to zanimanje tradicionalno percipira kao muško, ravnateljica škole Snježana Erdeljac ističe da se njime ravnopravno mogu baviti i žene.

“Tko izuči mesarski zanat, u struci će naći dobro plaćen posao, koji jednako kvalitetno i dobro mogu odrađivati osobe oba spola. Pozivamo učenike da odaberu zanimanje mesar, a mi ćemo im omogućiti dobre uvjete obrazovanja, vrlo kvalitetne i stručne nastavnike te dobru radnu i prijateljsku okolinu u kojoj će se dobro osjećati”, poručila je Snježana Erdeljac, ravnateljica MIOŠ Karlovac.

Podrška lokalne zajednice

Kampanju promocije deficitarnog i lako zapošljivog zanimanja mesar/mesarica i ove su godine podržali Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Karlovac i Karlovačka županija.

Foto: Grupa Pivac

“Zanimanje mesara i dalje je jedno od deficitarnih zanimanja o kojem bi vrijedilo razmisliti pri odabiru srednje škole. Ono omogućava stjecanje znanja na praktičnoj nastavi kod poslodavca, a samim time učenik dobiva i naknadu za praksu. Dodamo li tome i mogućnost stipendiranja, svaki će učenik u tri godine zaraditi solidan džeparac. Osim zapošljavanja u najsuvremenijoj prehrambenoj industriji – PPK karlovačkoj mesnoj industriji – to zanimanje otvara put i prema poduzetništvu koje je uz potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Grada Karlovca i naše Županije lako dostižno i ostvarivo. Kako je poznavanje mesarskog zanimanja rijetko na tržištu rada te poslodavci teško dolaze do stručnih radnika, plaće su razmjerne potrebi za tim radnicima. Što je potražnja veća, veće su i plaće”, naglasila je Ivana Mehle, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Karlovac.

“Gospodarski razvoj naš je strateški interes, s obzirom na to da osigurava ostanak i novo doseljavanje stanovništva na naše područje, čime rješavamo demografski problem koji je sveprisutan. Gospodarstvo želimo graditi na već postojećim resursima i tradicionalnim industrijama na području Karlovačke županije, u koje svakako spada i prehrambena. Za to nam je potrebno i kvalitetno strukovno obrazovanje, gdje kroz poticajne programe i mjere stvaramo uvjete za povećanje interesa naših mladih za specifične struke potrebne tržištu rada. Želimo zadržati mlade ljude sa suvremenim strukovnim obrazovanjem te kvalitetnim poslom. Kao jednog od kvalitetnih gospodarstvenika koji to može osigurati i omogućiti na ovom prostoru svakako vidimo PPK karlovačku mesnu industriju”, istaknula je županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin.

Dugoročno stabilno zaposlenje

Obveza je korisnika stipendija PPK karlovačke mesne industrije redovito pohađati nastavu i stručnu praksu te završiti školsku godinu za koju se koristi stipendija. Prosjek ocjena nije uvjet za dobivanje stipendije. Nakon završetka školovanja stipendisti su obvezni ostati u radnom odnosu do najviše dvije godine, ovisno o tome koliko su dugo koristili stipendiju, a potom im se nudi i trajno zaposlenje uz stimulativna primanja.

“Kontinuirano ulažemo u zaposlenike, pružamo im sigurnost i okruženje u kojem je njihov posao zaista cijenjen i vrednovan, jer smo u svakom trenutku svjesni činjenice da na uspješnim poslovnim rezultatima prije svega možemo zahvaliti upravo našim djelatnicima. Cilj nam je da budu zadovoljni, jer bez motiviranog i zadovoljnog radnika nema ni dugoročnog uspjeha”, zaključio je predsjednik Uprave PPK Igor Miljak.

U sklopu kampanje Biraj mudro, za sigurnu budućnost PPK je pripremio istoimenu brošuru namijenjenu učenicima osmih razreda pred kojima je odabir budućeg zanimanja. U planu je i predstavljanje tvrtke na Danu otvorenih vrata Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac 18. svibnja. U PPK ističu i da su svi zainteresirani učenici dobrodošli uz prethodnu najavu razgledati njihove proizvodne pogone.

Osim PPK karlovačke mesne industrije, stipendiranje budućih mesara provodi i Mesna industrija Vajda iz Čakovca koja također djeluje u sustavu Grupe Pivac.

Komentirajte prvi

New Report

Close