Za omiljeno kupalište i izletište ulaznica dvostruko skuplja nego lani

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2018. u 12:31
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Ravnateljica napominje da dnevnu ulaznicu u 99 posto slučajeva kupuju stranci.

Od 2. svibnja cijena jednodnevne ulaznice za omiljeno kupalište i izletište rt Kamenjak bit će 80 kuna, dvostruko više nego lani. Na ovaj drastičan korak Javna ustanova Kamenjak koja upravlja ovim zaštićenim područjem odlučila se zbog rapidnog rasta broja vozila i turista koji u špici sezone doslovno opsjedaju i uništavaju Kamenjak, piše Glas Istre. Maja Šarić, ravnateljica ove javne ustanove, napominje da se ostale cijene ne mijenjaju, pa će tako stanovnici općine Medulin godišnju kartu i odsad plaćati 100, a stanovnici Pule i okolice 300 kuna.

Medulincima je lani godišnja karta pojeftinila sa 150 na 100 kuna, a na pitanje hoće li isto vrijediti i za Puljane, Šarić odgovara da cijena od 300 kuna vrijedi već dugi niz godina. Nadalje, za pješake, bicikliste i one koji stižu barkama ulaz je besplatan. Slobodno ulaze i Premanturci, te vlasnici nekretnina na Donjem Kamenjaku. Ravnateljica napominje da dnevnu ulaznicu u 99 posto slučajeva kupuju stranci.

– Cilj nam je smanjiti pritisak vozila na Kamenjak, a to ćemo učiniti u dvije faze. Prva je podizanje cijene dnevne ulaznice, a ukoliko ne bude rezultata i ne smanji se broj automobila, iduće godine fizički ćemo ograničiti broj vozila. Naime, izradili smo studiju utjecaja na okoliš koja je pokazala da je optimalan broj 1.700 automobila dnevno, a sad ih u špici sezone stigne između 2.000 i 2.500. Već ovog ljeta uvodimo i električni vlakić koji će ljudi moći koristiti kao alternativni prijevoz. Dogovaramo se o cijeni s potencijalnim koncesionarima, no bit će puno povoljnija od dnevne karte za automobil, objašnjava Šarić.

Komentirajte prvi

New Report

Close