Za Novu godinu 44 tisuća stranih turista

Autor: Marija Crnjak , 01. siječanj 2017. u 22:00
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Prihodi od putovanja od srpnja do rujna iznosili su 5,46 milijardi eura, što je rast od 9 posto.

Novu godinu u Hrvatskoj je dočekalo 60,2 tisuća turista, od čega je 44,3 tisuće stranaca, i to najviše iz Austrije, Italije, Slovenije, Njemačke, BiH, Švicarske, Mađarske, SAD i Srbije.

Najposjećenije destinacije su Zagreb, Poreč, Dubrovnik, Opatija, Mali Lošinj, Umag, Split, Rovinj, Labin Zadar, podaci su eVisitora.
Najviše ih boravi u privatnom smještaju, nešto više od osam tisuća, dok se u hotelima odmara 3825 turista, a gotovo tisuću smješteno je u kampovima.

 

137tisuća noćenja

ostvario je Zagreb u prosincu

Za kraj godine Ministarstvo turizma objavilo je i zbirne rezultate za cijelu 2016. godinu, u kojoj je ostvareno 16,3 milijuna dolazaka i 91,3 milijuna noćenja, što je oko 11 milijuna više noćenja u odnosu na 2015. Ministar turizma Gari Cappelli na predstavljanju rezultata najavio je kako se u ovoj godini očekuje produljenje sezone i povećanje turističke potrošnje, uzimajući u obzir razvoj novih proizvoda i izgradnju novih hotelskih kapaciteta u iznosu 800 milijuna eura. A svježi podaci Hrvatske narodne banke pokazuju rast potrošnje i u vrhu sezone 2016. godine, budući da su prihodi od putovanja od srpnja do rujna iznosili su 5,46 milijardi eura, što je 450,2 milijuna eura ili gotovo 9 posto više nego u trećem kvartalu prošle godine.

U prva tri tromjesečja prihodi su iznosili 7,9 milijardi eura, što je 8,2 posto više nego u razdoblju od početka siječnja do kraja rujna prošle godine, dakle u prva tri kvartala gotovo je dosegnut ukupni turistički prihod iz 2015. Podaci eVisitora pokazali su i da je Zagreb ostvario najavljen rast za Advent. Lani je u vrijeme Adventa, a tu ulazi i prvi tjedan siječnja, ostvareno 124 tisuće noćenja, a ovaj Advent samo do sad bilježi 137 tisuća noćenja. Zagreb je u prosincu imao najbolji turistički promet, slijede Dubrovnik, Opatija, Split, Zadar, Rovinj. Najviše gostiju stiglo je iz BiH, Slovenije, Italije, Austrije, Njemačke, Koreje, Srbije, SAD-a i Ujedinjene Kraljevine.

U hotelima su najviše noćenja ostvarili gosti iz Slovenije, Italije i Austrije, dok je u privatnom smještaju najviše noćenja ostvareno iz BiH, Italije i Njemačke. 

Komentirajte prvi

New Report

Close