Za nove zakone i planove u ‘socijali’ 1,9 
milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2021. u 21:59
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Što se financijske strane najavljenih izmjena tiče, Aladrović je istaknuo kako je za paket zakona predviđeno 1,2 milijarde kuna više u dvogodišnjem razdoblju

Sedam novih zakona i tri nacionalna plana srž su promjena u sustavu socijalne skrbi, najavio je jučer resorni ministar Josip Aladrović. On tvrdi kako je riječ o reformi socijalnog sustava, kojoj je cilj da građani i na lokalnoj razini dobiju kvalitetniji i transparentniji sustav.

Što se financijske strane najavljenih izmjena tiče, Aladrović je istaknuo kako je za paket zakona predviđeno 1,2 milijarde kuna više u dvogodišnjem razdoblju, koje će se alocirati za sustav socijalne skrbi. Napomenuo je kako su za “stožerni” Zakon o socijalnoj skrbi u idućoj godini osigurana 362 milijuna kuna, a u 2023. planirana su dvostruko viša ulaganja.

“Tim se Zakonom želi smanjiti rizik od siromaštva pa će se ići na povećanje osnovice za izračun zajamčene minimalne naknade sa 800 na 1000 kuna u 2022. godini”, najavio je ministar napominjući kako se tim zakonom predviđa i osnivanje Obiteljskog centra kao samostalne ustanove. Što se tiče drugih izmjena zakonskih rješenja, Aladrović je spomenuo i Zakon o udomiteljstvu u kojem se predlažu veće opskrbnine za korisnike, 15 do 60 posto veće naknade za udomitelje te fleksibilniji uvjeti za udomitelje kako bi se populariziralo udomiteljstvo koje se smatra najboljim oblikom institucionalizirane skrbi.

Komentirajte prvi

New Report

Close