HEP će nova brojila platiti 3,5 milijardi kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 07. listopad 2015. u 09:30
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Obveza zamjene brojila i uređenja priključaka najveći je investicijski pothvat u povijesti HEP ODS-a.

HEP – Operater distribucijskog sustava (ODS) u zamjenu brojila i izgradnju sustava daljinskog očitanja i upravljanja mjernim podacima trebat će investirati oko 3,5 milijardi kuna u idućih 15 godina, a u 2016. se planira uložiti oko 100 milijuna kuna, rekli su u utorak čelnici te tvrtke.

Obveza zamjene brojila i uređenja priključaka najveći je investicijski pothvat u povijesti HEP ODS-a. Dužan je, naime, o svom trošku, ugraditi brojila s daljinskim očitanjem, i to u roku 5 godina za kupce s priključnom snagom većom od 20 kW, kojih je oko 15.300. Za kupce iz kategorije poduzetništvo s priključnom snagom do 20 kW, kojih je oko 110 tisuća, rok je 10 godina, a za oko 2,1 milijun kupaca iz kategorije kućanstva rok je 15 godina.  HEP ODS je obvezan u roku od godine dana donijeti provedbeni plan zamjene postojećih brojila (najmanje 95%).

Do daljnjega, pak, na snazi ostaje akontacijski sustav naplate električne energije (paušalni računi). Kućanstva imaju i mogućnost samoočitanja koja se, po novome, više neće naplaćivati (dosad 10 kuna). Više nije dopušteno naplaćivati izdavanje opomene kupcima kategorije kućanstva. Iz HEP ODS-a upozoravaju i na dužnosti kupaca kod traženja korekcija rata ili samoočitanja: ako kućanstva u sustavu samoočitanja tri uzastopna mjeseca ne dostave podatke o stanju brojila, mogu im ukinuti pravo na samoočitanje do isteka sljedećeg polugodišnjeg obračunskog razdoblja. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ne znam što se dogasđa s našim HEP-ovdje. Prvi put dobila
najmanji račun / pretplata !!! / To se ne sjećam na struji da je bilo unatrag
10 godina…i više..
A onda , smanjena akontacija za struju sa 1116.00 kuna na 668 ,00 kuna
mjesečno…??!!

Odlicna vijest za RIZ odasiljace!

nekoliko puta sam već mijenjao brojila, dvotarifno, četverotarifno, očitavamo i plaćamo više od 6-7 godina sami potrošnju el.energije, koliko god smo mi na tome uštedjeli, oni su višestruko digli cijenu el. energije, HEP bi trebalo preimenovati u HAP, ničija firma, naše pare

Sve ce to platit sitnozubi.

New Report

Close