Za najveće kruzere taksa 40.000 kuna

Autor: Marija Crnjak , 23. rujan 2019. u 22:00
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Od 1. siječnja 2021. Dubrovnik uvodi plaćanje boravišne takse za turističke brodove.

Od 1. siječnja 2021. godine Dubrovnik uvodi plaćanje boravišne pristojbe za jednodnevne posjetitelje s kruzera, odlučilo je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika na sjednici u ponedjeljak. Kako je definirano odlukom Grada, pristojba će se plaćati po brodu, a iznos će varirati ovisno o veličini broda, odnosno kapacitetu putnika, a on će se kretati u prosjeku oko 10 kuna po putniku. Tako će brodovi kapaciteta od 50 do 200 putnika plaćati 2000 kuna pristojbe po brodu, oni do 1000 putnika plaćat će 10 tisuća kuna, a najveći brodovi s tri tisuće i više putnika Gradu će plaćati 40 tisuća kuna pristojbe po posjetu. Kako je propisano Zakonom o turističkoj pristojbi, sredstva će se rasporediti tako da 85 posto ide Gradu a 15 posto županiji, a koristit će za poboljšanje javne i turističke infrastrukture i za projekte i programe održivog razvoja. Procjena je da bi se godišnje od tih taksi moglo utržiti oko milijun eura.

Kako je poznato, Grad je nedavno je s predstavnicima brodara i međunarodnog udruženja kruzera CLIA uskladio pravila za sezonu 2020., a u CLIA-i podržavaju i uvođenje boravišne pristojbe.

Jedna od mjera i novosti za sljedeću sezonu je uvođenje prijevoza gostiju kruzera do Pila i natrag niskopodnim zglobnim autobusima. Tako će shuttle prijevoz preuzeti JGP Libertas, čime će se značajno smanjiti gužve na prometnicama, te bolje kontrolirati situacija i onemogućiti malverzacije od strane agencija, istaknuo je jučer gradonačelnik Mato Franković.

Komentirajte prvi

New Report

Close