Za mjesec dana javni dug mogao bi premašiti 70 posto BDP-a

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 19. rujan 2013. u 22:00
Bivša ministrica financija Martina Dalić/ Zeljko Lukunic/PIXSELL

U državni dug ubrojit će se i obveze javnih poduzeća, te svih jedinica lokalne samouprave.

Krajem ovog mjeseca Hrvatska će Eurostatu prvi puta u svojstvu države članice dostaviti podatke o proračunskom deficitu i dugu opće države, a u drugoj polovici listopada ti će podaci biti istovremeno javno objavljeni na stranicama Eurostata i DZS-a.

Očekuju se podaci bitno lošiji od dosadašnjih, na što je jučer upozorila bivša ministrica financija Martina Dalić, a analitičar Instituta za javne financije Anto Bajo i Hrvatske narodne banke Davor Galinec pojasnili su u najnovijem newsletteru IJF-a da je za to pogoršanje dijelom kriva i promjena u metodologiji praćenja. Hrvatska je dosad vodila javne financije prema metodologiji MMF-a, a nakon stupanja u EU preuzima ESA 95, metodologiju koja pedantnije prati stanje u zemlji.

Primjerice, u "sektor opće države" uvrštavaju se i poduzeća u vlasništvu države i gradova koja stvaraju gubitke i kumuliraju dugove, ali i proračuni svih 576 lokalnih jedinica, a ne samo 53 najvećih. Bajo i Galinec navode da postoji velika mogućnost da u novi obuhvat uđu gubici i obveze Hrvatskih autocesta i Zagrebačkog holdinga jer ne podmiruju kreditne obaveze osigurane jamstvima. Ako se aktivira jamstvo HAC-a njegovi će gubici i obaveze ući u deficit i dug opće države, a slično će biti i sa Zagrebačkim holdingom ako se njegove obveze saniraju transferima iz zagrebačkog proračuna. Neki domaći analitičari smatraju da bi javni dug Hrvatske po toj metodologiji mogao biti veći od 70% BDP-a, a ne 53% kako proizlazi iz MMF-ove metodologije.

Velika je razlika i kod deficita, pa ne čudi nervoza u političkim krugovima. No, nakon što se 22. listopada objave podaci Hrvatska će napokon znati koje su joj startne pozicije bile na početku ulaska u EU, a prema proceduri prekomjernog deficita, koja se primjenjuje za zemlje u nevolji (s dugom iznad 60% i deficitom iznad 3%) Vlada mora u roku šest mjeseci predstaviti plan postupne prilagodbe. "Ukoliko država članica potpadne pod proceduru prekomjernog deficita usklađivanje traje minimalno tri godine", navode Bajo i Galinec. 

Komentari (5)
Pogledajte sve

DALIČKA NEMA ŠTO REĆI ,JER NE ZNA!!!!!

NIJE ONA JEDINA KOJA NE ZNA . NE ZNA CIJELA VLADA KAKO RIJEŠITI OVAKVE PROBLEME KOJE JE NASLIJEDILA ,A DALIČKA PRIPADA ONOJ SORTI TRIBALNIH HAJDUKA KOJE JE KATOLIČKA CRKVA I NJEN PROZELIT TUĐMAN DOVEO IZ ONE DUHOVNE PUSTINJE KOJA NIJE USPJELA DA SE POPNE NA STUPANJ SVIJESTI DALJE OD OPAŽANJA. A VEĆ DEVEDESETIH GODINA POČINJE AKTIVNI NASTUP TIH TRIBALIDA U KRAĐU I PLJAČKU SOCIJALISTIČKE RADNIČKE IMOVINE. SJETITE SE GUCIĆA ,SJETITE SE KUTLE ,SJETITE SE ,TODORIĆA ,GAVRILOVIĆA I SIJASET DRUGIH .MNOGI SU PROPALI ,ALI NISU VRATILI NIŠTA OD PRISVOJENE VRIJEDNOSTI DRUŠTVENE IMOVINE ,A ONI KOJI SU USPJELI ONI SU NA NAJJEFTINIJI NAČI PRISVOJILI DRUŠTVENU IMOVINU I DANAS SU BOGATI ,ALI DRUŠTVENA ZAJEDNICA SIROMAŠENA. SJETITE SE PRISVAJANJA BANAKA . ONE SU PRVO TREBALE BITI DOBRO FINANCIJSKI OPREMLJENE KAO PRAVE UDAVAČE DA BI IH BOŽO PRKA ,FRANJO LUKOVIĆ I MNOGI DRUGI ŽENICI UZELI NA PLADNJU. NAVODIM SAMO JEDAN PRIMJER DRUŠTVENE PLJAČKE ZA KOJU JE MOGAO SAZNATI SVAKI HRVATSKI GRAĐANIN TKO JE GLEDAO LATINICU.

PRIMJER: MJESECIMA SE PISALO KAKO SE BELJE I KUTINA RASPDAJU, NEMAJU FINACIJSKIH SREDTVA NI ZA PROSTUREPRODUKCIJU A KAMOLIL ZA INVESTIRANJE ,A BEZ INVESTIRANJA NEMA IM ŽIVOTA. RADNICI NE PRIMAJU PALĆU ILI AKO JU PRIMAJU ONA JE NA NIVOU MINIMALCA. TE VEČERI ,NA LATINOVOJ EMISIJI JAVLJA SE PRISUTNA ,POZVANA ŽENSKA OSOBA, ZRELIH GODINA I PREDSTAVLJA SE KAO PROFESORICA EKONOMSKOG FAKULTETA U OSIJEKU. ONA JE ,NAMA GLEDATELJIMA, STRUČNO ,ALI ISTINITO JER JE ONA SVIJEDOK TOGA SVEGA, OBJASNILA NAČIN PRISVANJA POLJOPREIVREDNOG KOMBINATA BELJE I KUTINE . PA KAŽE ,DA SU BELJE NAMJERNO BLOKIRALE BANKE KOJE SU SE VEĆ NAŠLE POD KOMANDOM TUĐMANOVIH ESKADRONA PLJAČKE . DA BI BELJE DOBILO KREDIT UZ ,KAKO NAVODI POŠTOVANA PROFESORICA ,OVO JE MOJE SJEĆANJE, TREBALO BI PLATITI NAJVIŠE KAMATE KOJE SE UOPĆE NISU SPOMINJALE U TO DOBA NA HRVATSKOM FINACIJSKOM TRŽIŠTU I BELJE IH NIKAKO NIJE MOGLO PRIHVATITI. TAKVE KAMATE , NE SAMO DA NIJE MOGLO PRIHVATITI BELJE , NEGO NIJEDNA MODERNA PROIZVODNJA NAJVIŠEG TEHNOLOŠKOG STUPNJA NA ZAPADU NE BI TO MOGLA PODN IJETI . NARAVNO ,BELJE NIJE MOGLO TO PRIHVATITI I PROIZVODNJA U NEKIM NJEGOVIM POGONIMA OBUSTAVLJENA ,A RADNICI NA NEPLAĆENI GODIŠNJI. PLJAČKAŠKA VLADA PROZELITA TUĐMANA NAŠLA RIJEŠENJE.TODORIĆ PREUZIMA BELJE. ON ĆE GA SANIRATI ALI NJEGOVA CIJENA ,GOVORILO SE O JEDNOJ KUNI .NE ZNAM KOLIKO JE TODORIĆ MORAO PLATITI BELJE,ALI PROFESORICA TVRDI:_ON NIJE TREBAO NIŠTA ULOŽITI JER NIJE NI IMAO, ON JE MALI TRGOVČIĆ CVIJEĆEM,PA JE DOBIO ODMAH KREDIT UZ NEKU KAMATU KOJA JE PO MOM SJEĆANJU BILA BEZNAČAJNA .TVRDI POŠTOVANA GOSPOĐA. VJEROJATNO NJEN GOVOR U TOJ EMISIJI JE NEGDJE I POHRANJEN. I ONA SE PRED HRAVTSKIM AUDITORIJEM PITA , KAKO JE MOGUĆE DA JE TODORIĆ DOBIO KREDIT UZ TAKO NISKE KAMATE KOJE SE NIGDJE NISU U TO DOBA PRIMJENJIVALE. PROFESORICA TVRDI : BELJE JE VELIKA I MODERNA MESNA INDUSTRIJA I UJEDNO POLJOPRIVREDNI KOMBINAT I NJEGOVA PROIZVODNJA SE,KOLIKO JE ONA UPOZNATA, APSOLUTNO USPJEŠNO REALIZIRA NA TRŽIŠTU ,I BELJE BI MOGLO BITI USPJEŠNO SAMO MU UMJETNU PREPREKU ČINE NEKI DRŽAVNI FUNKCIONERI. OVO JE SVE MOJA PARAFRAZA POŠTOVANE PROFESORICE, IZ ČEGA SLIJEDI MOJ ODGOVOR GOSPOĐI DALIĆ, BANKOVNOJ ČINOVNICI KOJA NE ZAN DALJE OD POZICIJE : DUGUJE –POTRAŽUJE. ONA NEMA ZNANJA DA SE OKRENE PREMA SVIJETSKIM DRUŠTVENIM I POLITIČKIM ZBIVANJIMA,A ZA TO TREBA IMATI I ODREĐENO OBRAZOVANJE ,A MI SMO U OVIH 20 GODINA TROŠILI NASLIEĐENE ZALIHE MATERIJALNIH I FINANCIJSKIH UŠTEĐEVINA KOJE SU POMALO CURILE IZ PROIZVODNJE I IZ ŠTEDNIH ULOGA GRAĐANA IZ SOCIJALISTIČKIH VREMENA. ISTINA, SVE SPORIJE I MANJE DOK NISMO DOTJERALI CARA DO DUVARA.

KADA GOVORI O POREZU NIJE NIŠTA RAZLOŽNO REKLA OSIM ONE PAROLE KOJA KOD TRIBALNIH KATOLIKA BIVA SVE ČEŠĆE UPOTREBLJVANA, DA MANJI PORERZI VEĆE INVESTIRANJE U PRIVATNOM VLASNIŠTVU ,A KOJE OSIGURAVA NOVA RADNA MJESTA. ONA FALETA SVOJE ISPRAZNE KAPITALISTIČKE TEORIJE O PRIVATNOJ INCIJATIVI ,SLOBODNOM TRŽIŠTU I KONKURENCIJI , JER SVE TO KOD NAS NIJE ZAŽIVILO .PA ĆE KONSTATIRATI KAKO NISMO JOŠ U POTPUNOSTI ZAVRŠILI TRANZICIJU, ŠTO BI TREBALO ZNAČITI ,NISMO IZVRŠILI PRETVORBU DRUŠTVENOG VLASNIŠTVA U PRIVATNO. ETO ,ŠTA KAZATI TOJ ĐEVOJCI,KAO DA NIKADA,A MOŽDA I NIJE, OTVORILA MARXA I ZAVIRILA U NJEGOVU TEORIJU POTKREPLJENU NAUČNIM DOKAZIMA I MATEMATIČKIM VELIČINAMA ŠTO JE I SVHRA MATEMATIKE.
ONA NIJE U TOKU VREMENA .ONA NE VIDI DA SLOBODNO TRŽIŠTE , PRIVATNO VLASNIŠTVO I KONKURENCIJA, KOJA EMANIRA IZ TIH VEĆ DAVNO ZAKORIJELIH DRUŠTVENIH ODNOSA POTPUNO SU ZAKOČILI SVAKU PRIVREDNU AKTIVNOST ,JER MILIJUNI NEZAPOSLENI ,SAMO U EVROPI ,HODAJU U PROCESIJAMA : JEDAN DAN OBILAZE KATOLIČKA SVETIŠTA PREDVOĐENI SVOJIM TISUĆLJETNIM PLJAČKAŠEM, KATOLIČKOM CRKVOMA, DRUGI DAN POD PROZORIMA SVOJIH PARLAMENATA TRAŽE KRUHA I ZAPOSLENJA, A TREĆI DAN POD PROZORIMA VLADINIH ODAJA. A LIJEKA NIOTKUDA .NEMA POMOĆI JER POSTOJEĆI DRUŠTVENI ODNOSI ,R O B – G O S P O D A R, NE MOGU SE POMIRITI ,JER SE DRUŠTVENA I POJEDINAČNA SVIJEST LJUDI MIJENJA,JER IH TEHNIKA I TEHNOLOGIJA OSVIJEŠČUJE DA JE VRIJEME NAJMENIKA POSTALO KOČNICA OPĆEG RAZVOJA, PA SE POSTAVLJA PITANJE KAKO PREVLADATI POSTOJEĆE DEKADENTNE ROBOVSKE ODNOSE NA MIRAN NAČIN BEZ REVOLUCIONARNIH POKRETA RADNIČKE KLASE ,ONIH DOJUČERAŠNJIH NAJMENIKA . DANAS SE NAŠI EKONOMISTI ,KAKO NEKI DAN PRIZNADE ,U PARLAMENTU ,GOSPODIN SLAVKO LINIĆ, BAVE TEHNIKOM KAKO UJEDNAČITI PRIHOD I POTROŠNJU ,A ČIJA JE BAZA PROIZVODNJA,STVARANJE NOVIH VRIJEDNOSTI. I DODAJE : MI SE KAO ŠTO VIDITE NE BAVIMO NAUKOM ,MI RADIMO DA SREDIMO ODNOSE IZMEĐU TIH DVIJU STRANA,JA DODAJEM 😀 U G U J E I P O T R A Ž U J E !!! DAKLE, NIKAKVI POREZI ILI PRIREZI NE SPAŠAVAJU SADŠNJU TOTALNU KRIZU NITI POJEDINAČNE ,ADHOC INVESTICIJE ,JER JE PROIZVODNJA HIPERPRODUKTIVNA ,A POTROŠNJA NIKAKVA ,JER NAJVEĆI DIO POTROŠAĆA UMIRRE OD GLADI

. TAJNIK UJEDINJENIH AMERIČKIH NACIJA, PRIJE DVIJE GODINE OBJAVI PROCIJENU, TE MEĐUNARODNE ORGANIZACIJE ,DA ĆE ZBOG NASTALE EKONOMSKE KRIZE, U SVIJETU UMRIJETI OD GLADI 9O MILIJUNA LJUDI. A TEHNIKU I TEHNOLOGIJU IMAMO PLANETARNIH RAZMJERA, 2OX VIŠE PROIZVODI PO JEDINICI MJERE I VRIJEDNOSTI SVIH DOBARA NEGO U SEDAMDESETIM GODINAMA PROŠLOGSTOLJEĆA. PRIJAŠNJE KRIZE SMO RIJEŠAVALI RATOVIMA ZBOG NOVIH TRŽIŠTA I NOVIH PRIRODNIH ILJUDSKIH RESURSA ,A OPĆI NAPREDAK DRUŠTVENE ZAJEDNICA SE POMICAO PUŽEVIM KORACIMA.ALI SU GA SPAŠAVALI RATOVI I KATOLIČKA CRKVA KAO GLAVNI BEDEM KLASNOG USTROJSTVA DRUŠTVENIH ODNOSA.
ONA BI MORALA ZNATI, AKO HOĆE DA SE SLIKA U NEKIM DRŽAVNIM ILI DRUŠTVENO ODLUČUJUĆIM STRUKTURAMA, DA JE POREZ SMIŠLJEN U KAPITAL ODNOSIMA I DA POREZ PLAĆA RADNIK A NE KAPITALISTA.DA SE IZ POREZA FINACIRA KAPITALISTIČKA DRŽAVA IZ ČIJE KASE SE PODMIRUJU MINIMALNI ,OBAVEZNI TROŠKOVI PREMA RADNIČKOJ KLASI U DOBA KRIZA KAKVA JE SADA, DA RADNIK NE UMRE ODMAH NEGO,POLAKO .ONO ŠTO KAPITALISTA PLAĆA ,TO NIJE IZ NJEGOVOG DŽEPA ,TO JE UZETO IZ VIŠKA RADA RADNIČKE NADNICE. KAD KAPITALISTA PLAĆA POREZ NA DOBIT ON , TO MARX PRIKAZUJE SLIKOVITO U SVOM POZAMAŠNOM DJELU :KRITIKA KAPITALISTIČKE POLITIČKE EKONOMIJE, ON PLAĆA JEDAN MALI POSTOTAK, ZNAČI VRAĆA DIO UKRADENOG VIŠKA RADNIČKE NADNICE, ALI SE NJEGOVA DRŽAVA POBRINULA DA ON DOBRO ŽIVI I OSTAVLJA MU KOLIKO SE GOD VIŠE MOŽE,A OPTERETI SE RADNIČKA PLAĆA KOLIKO SE GOD VIŠE MOŽE. JER ZAKON VELIKIH BROJEVA JE NAJBOLJA MJERA PRIKUPLJANJA DRŽAVNIH NAMETA. NEMA BRŽEG I UČINKOVITIJEG PRIKUPLJANJ DRŽAVNIH PRIHODA OD RADNIČKE PLAĆE .ONI SU PO ZAKONU VELIKIH BROJEVA NAJEFIKASNIJI OBLIK PUNJENJA DRAŽAVNE KASE. PREMA TOME ŠTEDNJA JE NAJ BRUTALNIJI OBLIK EKSPLOATACIJE I OSIROMAŠENJA RADNIČKE KLASE .ONA JEST GALVNI ŠTEDIŠA ,ALI NE IZ MOTIVA KAKO OBOGATIT SE ILI POPRAVITI SVOJ STATUS ,NEGO KAKO ODRŽATI MINIMUM EGZISTENCIJE NA MOGUĆI SIGURAN NAČIN, KADA NJEGOV RADNI POLOŽAJ ,ODNOSNO SIGURNOST NJEGOVOG RADNOG MJESTA, NIKAD I NIČIM NIJE ZAGARANTIRANA. NJEGOVA JE ŠTEDNJA NA UŠTRB NJEGOVOG ZDRAVLJA I RAZVOJA OBITELJI . I NJEGOVA ŠTEDNJA NIKADA NIJE NAGRAĐENA NEKIM PRINOSIMA KOJI BI POPRAVILI NJEGOV POLŽAJ NA DULJE VREME. PREMA TOME DEFINIRAJMO ŠTEDNJU KAO NUŽNO ZLO, TIČUĆI SE RADNIKA ,A ONAJ DRUGI VID ŠTEDNJE KOJI ULAŽU BOGATI I MANJE BOGATI TO SU VEĆ NEKE VRSTE ŠPEKULACIJA. PREMA TOME ,NIKAKVO OSLOBOĐENJE OD POREZA ,DANAŠNJEG PRIVATNOG VALASNIKA NE SPAŠAVA NAŠU PRIVREDU NITI JE UNAPREĐUJE. DRUŠTVENI ODNOSI KOJI VLADAJU ONI SU KOČNICA SVEGA POSTOJEĆEG I DOKSE NE PROMJENE DRUŠTVENI ODNOSI,DOK SE PRIVATNO VLASNIŠTVO NE PRETVBORI U DRUŠTVENO,ZAJEDNIČKO, NEMA NAPRETA ,NEMA EFIKASNE UOPOTREBE PLANETARNE TEHNOLOGIJE KOJA JE DANAS ,KAO NIKADA MOĆNA DA OSIGURA SVE ŠTO JE POTREBNO LJUDSKOM DRUŠTVU :EGZISTENCIJU NA NAJVIŠEM NIVOU, PERSKETIVU RAZVOJA DO NAJVIŠIH LJUDSKIH SPOZNAJA A TO JE NEUPITANA BESKONAČNA PERSKEPKTIVA RAZVOJA LJUDSKOG DRUŠTVA.

INTERSANTNO JE SE VRATITI 25-3O GODINA UNAZAD ,I SJETITI SE ONE PUZAJUĆE KATOLIČKE PROPAGANDE KAKO NAS HRANI I OEDJEVA KAPITALIZAM JER NE ZNAMO RADITI PA SE SAMO ZADUŽUJEMO .A ONI KOJI ZNAJU RADITI I STVARATI ONI SU OTIŠLI U NJEMAČKU ILI U NEKU DRUGU ZAPADNU ZEMLJU. OVO SVE PARAFRAZIRAM TAKOZVANU HRVATSKU INTELIGENCIJEU PODSTICANA OD KATOLIČKE CRKVE PREKO TALIBANSKIH DINARSKIH ANTROPIIDNIH INTELEKTUALACA .POSEBNO SE TREBA SJETITI ,ONOG JADNOG MARKA VESELICE, ŠIME ĐODANA ,I MNOGIH DRUGIH KOJI SU JAVNO ISTUPALI A MALO PISALI ,ALI I ONO ŠTO SU NAPISALI TO JE NAJVEĆA SRAMOTA LJUDSKOG UMA .JA VJERUJEM DA SE I ONI ,KOJI SU ŽIVI STIDE ŠTA SU GOVORILI ILI PISALI.

Za nostraduru

Kažeš da nećemo stići Francuze koji su sada na preko 90% BDP-a. Kako znaš da ih već sada nismo prestigli? Podaci, metodologija izračuna, stalna “iznenađenja” kojima po Slavku Liniću još nije došao kraj….Sjeti se kako se začudio da je čak i nabavka Croatia Airlinesovih aviona ušla u javni dug. Znači čak i o takvim se stvarima šutjelo!

Drugi primjer: praksa jedinica lokalne samouprave da osnivaju firme sa 20.000 kuna kapitala a onda te firme od banaka dobivaju miljune kuna kredita za koje garancje daju te jedinice lokalne samouprave (naravno nekretninama u njihovom vlasništvu). Ovu praksu je uspio zaustaviti tek Ivan Šuker dok je bio ministar financija, ali što je sve nagomilano u smislu dugova u međuvremenu?

Jesi li siguran da ti najbolje poznaš situaciju?

Pazi da se ne iznenadiš (nećeš biti jedini)!

Ok. Ali nećemo stići Francuze koji su sada na preko 90% BDP-a. To će imati čast slijedeća vlada.

Ne znam zašto se gospođa Dalić javlja…pa tko je osmislio teritorijalni ustroj i tko je osmislio koncept rasta na temelju državnih investicija koje su zasnovane na vanjskom zaduživanju uz enormno curenje novaca….

New Report

Close